ISH 2017

Bijna tweehonderdduizend bezoekers kwamen twee jaar geleden af op ’s werelds grootste installatievakbeurs ISH Frankfurt. Dat was een record. Bijna de helft komt van buiten Duitsland, waarvan traditiegetrouw velen vanuit ons land. Ook voor de komende editie in maart zijn de verwachtingen weer hoog gespannen. Het centrale thema van de beurs zal dit jaar niet veel afwijken van dat van de vorige editie. De vakwereld is nog steeds op zoek naar de beste oplossingen om de noodzakelijke overstap naar nieuwe energiebronnen te kunnen maken. Een vooruitblik.

Individueel is de trend

Een individuele badkamer is volgens de beursorganisatie een badkamer waarvan de uitstraling en functies volledig zijn afgestemd op de gebruiker en de architectonische mogelijkheden. Het trendforum zal ongewone modellen van individuele badkamers presenteren in een speciale tentoonstelling tijdens de beurs.
“De badkamer wordt steeds meer een ruimte waarin mensen ontspannen tijd willen doorbrengen,” legt Jens J. Wischmann uit, Managing Director van de VDS. “Het selecteren van producten is een kwestie van smaak geworden. Maatwerk is tegenwoordig tot in het kleinste detail mogelijk. Technisch kan dit in de vorm van bijvoorbeeld straalpatronen in de doucheruimte afgestemd op de wensen van de gebruiker. Er zijn ook sanitairfabrikanten die klanten de uiterlijke vorm van een bad zelf laten ontwerpen.”
Badkamermeubels kunnen vandaag de dag in zeer afwijkende formaten worden besteld. Ook is er een bijzonder ruime keuze aan kleuren beschikbaar voor de afwerking. Vernissen, lakken, coatings, ze zijn verkrijgbaar van hoogglans tot ultra mat (vingerafdruk-proof, natuurlijk). Individualisme in de badkamer manifesteert zich verder in speciale licht- en geluidsmogelijkheden.

Ook ISH 2017 zal weer zijn onderverdeeld in verschillende sectoren die het de bezoekers makkelijker moeten maken om aan hun trekken te komen. Het is bijna ondoenlijk om het gehele aanbod aan producten, systemen en diensten te ‘coveren’. Laat staan om daarnaast nog de vele presentaties en speciale exposities te bezoeken. Geïnteresseerd in het energiegedeelte van de beurs? Bezoek dan de sectoren ‘Gebouw en (hernieuwbare) energie’, ‘Airconditioning, koeling en ventilatie’ en/of ‘Gebouw- en woningautomatisering (domotica)’. Ligt de focus op water, dan is ‘The bathroom experience’ en/of de ‘wereld van installatietechnologie’ iets voor u. Inschrijven voor een themarondleiding kan ook. Nieuw zijn dit jaar rondleidingen voor installateurs die werkzaam zijn in de sanitair-, verwarmings- en klimaatbranche (helaas alleen in het Duits).

Energie

In het gedeelte Energie zal het vooral draaien om energie-efficiëntie en comfort in gebouwen. Niets nieuws onder de zon in principe, behalve dan dat de oplossingen hiervoor weer een stapje verder zullen gaan dan twee jaar geleden, althans dat is de verwachting. Ook digitale verwarming en de integratie van IT in verwarmingstechnologieën zullen een rode draad vormen op de beursvloer. Bezoekers kunnen kennis maken met het totale spectrum aan innovatieve gebouwsysteemtechniek, zo belooft de beursorganisatie.
Op het gebied van koeling en ventilatie zullen onder andere moderne ventilatiesystemen voor woningen een voorname rol spelen. Aandachtspunten zullen zijn energie-efficiëntie en comfort evenals centrale en decentrale oplossingen voor zowel nieuwbouw als renovatie. De technische uitdagingen van een milieuvriendelijke klimaat- en ventilatietechniek zullen op de beursvloer de boventoon voeren. En uiteraard zal er verder de nodige aandacht uitgaan naar de Europese Ecodesign-verordening 1253 en 1254 voor ventilatieproducten.

Geef een reactie