Herziene publicatie leidingwater-installaties

Ontwikkeling en kennis

In juni is Irene van Veelen spreker bij de Caleffi Academy, tijdens een sessie over het thema drinkwaterbeveiliging. Daar zal zij installateurs vertellen hoe zij met de nieuwe ISSO-publicatie 30 aan de slag kunnen, net als met de vernieuwde Waterwerkbladen. Deze laatste zijn kosteloos te downloaden op www.infodwi.nl.
Caleffi, Kennispartner van ISSO en internationaal fabrikant van onderdelen voor verwarming en watertechnologie, hecht veel waarde aan ontwikkeling en kennis. Daarom organiseert het bedrijf sinds 2013 de Caleffi Academy waar ze een breed scala aan onderwerpen behandelen; van drinkwaterbeveiliging in sanitaire installaties tot waterzijdig inregelen en van legionellapreventie tot terugstroombeveiliging. Deze opleidingen zijn gratis toegankelijk voor HVAC-professionals. Marc Heusinkveld, productmanager bij Caleffi: “Omdat wij het overbrengen van kennis naar de installatiemarkt zo belangrijk vinden, zijn we zijn sinds 2017 kennispartner van ISSO. En omdat Irene van Veelen als projectcoördinator water en gas met haar kennis zo perfect aansluit bij een belangrijk onderwerp van onze Academy, hebben we haar als gastspreker gevraagd. De herziening van ISSO-publicatie 30 is een actueel thema. Bovendien is het onderwerp in deze publicatie bij de installateurs, adviseurs en groothandel relatief onbekend.” De opleidingsdagen zijn op 13 juni in Eindhoven, 14 juni in Alphen aan de Rijn en 15 juni in Zwolle.
Meer informatie vindt u op caleffi.nl

Sneller beslissen

Het schema moet ook de overdracht tussen alle betrokken partijen verbeteren. Zie het als een draaiboek waarin alles zwart op wit staat, zodat iedereen ook achteraf kan zien welke keuzes gemaakt zijn en wie waarvoor verantwoordelijk was. Dit moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat installateurs wat sterker in hun schoenen komen te staan, zegt Van Veelen. “Gewoontes in de bouwwereld zijn lastig aan te passen, maar we wagen graag een poging.”
Het stappenplan in de nieuwe uitgave begint met een analyse van de woning en diens gebruiker. Is bijvoorbeeld bekend dat er een gezin met twee kinderen komt te wonen dan kun je daar rekening mee houden. “In de nieuwe publicatie vertrouwen we wat meer op de kennis en ervaring van een installateur. Voor een huishouden van twee volwassen en twee kleine kinderen kan een installateur precies bepalen hoeveel tappunten er bijvoorbeeld nodig zijn en wat een slimme indeling is. Op die manier zijn veel sneller beslissingen mogelijk, dan met de methode waar de oude versie van de publicatie vanuit ging. De ‘oude’ editie gaat daarnaast ook in op bijzondere situaties die in de praktijk nauwelijks voorkomen. Dat maakt de publicatie dikker dan nodig, dus die halen we er in de herziening uit of we verplaatsen ze naar een bijlage.”

Eén basisdocument

Teksten in de nieuwe editie van ISSO-publicatie 30 zullen dan ook in iets afgeslankte vorm terugkomen. ISSO wil vooral dat het hulpmiddel makkelijk toegankelijk is en niet te veel ballast bevat, zodat installateurs en adviseurs dit hulpmiddel gemakkelijk kunnen toepassen. Irene van Veelen: “ISSO heeft behoorlijk veel publicaties die op theoretisch niveau ingaan op waterinstallaties. Zo hebben we afzonderlijke publicaties over bijvoorbeeld Legionella-veilige woningen, douche-WTW’s, warmtepompboilers. Die willen we in de nieuwe publicatie 30 graag samenvoegen tot één praktisch basisdocument. Het voordeel daarvan is onder meer dat partijen in contractstukken gemakkelijker kunnen vastleggen waaraan een installatie moet voldoen. Ook is de informatie veel beter te vinden als het in één bestand staat dan verspreid over een reeks.” Om de publicatie toch praktisch en overzichtelijk te houden, zal verdiepende informatie die installateurs niet regelmatig nodig hebben, in bijlagen belanden. “Een compleet uitgewerkte leidingnetberekening bijvoorbeeld heeft een installateur niet dagelijks nodig,” zegt Van Veelen, “dus die verplaatsen we naar de bijlage.”