Slim, duurzaam en veilig

DE NIEUWSTE TRENDS IN DE BADKAMER

Trends in de badkamer: het moet allemaal nog slimmer, duurzamer en veiliger. Zo min mogelijk installatietijd, zo weinig mogelijk onderhoud, goed voor het milieu en naar tevredenheid van de eindgebruiker. IZ spotte een aantal van die trends.

Hygiëne en frisheid
Met de nieuwe ViClean-I 200 breidt Villeroy & Boch dit jaar het assortiment douche-wc’s uit. Het nieuwe model is gebaseerd op de huidige douche-wc ViClean-I 100, maar heeft een aantal extra comfort- en hygiënefuncties.
ComfortDry is een geïntegreerde föhn­functie met warme lucht voor frisheid en hygiëne. Toiletpapier is overbodig. Er is keuze uit vijf temperatuurstanden van 25˚C tot 45˚C. De ComfortDry is volledig in het paneel van het toilet geïntegreerd. De douche-wc heeft nu ook een verwarmde toiletzitting, waarbij de temperatuur naar wens is aan te passen. De EcoMode zorgt ervoor dat de zitting binnen enkele seconden gelijkmatig opwarmt en dat de temperatuur automatisch wordt verlaagd wanneer het toilet niet in gebruik is.
De HarmonicWave douchetechnologie biedt nog steeds dezelfde warme douchestraal. De bidetfunctie wordt voor en na gebruik nu ook automatisch gereinigd. De watertemperatuur, straalsoort en straalsterkte zijn via de app of afstandsbediening in te stellen. Dankzij de geïntegreerde gebruikersherkenning zijn alle instellingen in een persoonlijk profiel in de app op te slaan.
Net als zijn voorganger, heeft de ViClean-I 200 geen spoelrand en beschikt het toilet over het DirectFlush-spoelsysteem voor optimale hygiëne.
De douche-wc is door één persoon snel te installeren. De verpakking dient daarbij als montagehulp.

Lichtgewicht douchevloer
Een trend in de badkamer is de douchevloer, die stijlvoller, ruimtelijker en veiliger is dan de klassieke douchebak. De eindgebruiker wil dan wel de uitstraling van een sterke natuurstenen vloer met behoud van het geringe gewicht, onderhouds- en plaatsingsgemak en een ruime keuze in kleuren en maten. Daarom introduceert ACO de lichtgewicht composiet ShowerDrain Floor; een kant en klare douchevloer met een strakke uitstraling en in een veelheid van kleuren te verkrijgen.
De douchevloer is gemaakt van een composietmateriaal waarbij verschillende lagen polymeer gecombineerd worden met minerale bestanddelen, ondervuld met een PU+ mengsel. Hierdoor ontstaat een superlichte, slag- en stootvaste douchevloer die geluid dempt en dankzij de isolerende eigenschappen warm voelt aan de voeten.
Door de beperkte inbouwhoogte van 40 mm kan deze douchevloer vrijwel overal in de vloer worden opgenomen. De ACO ShowerDrain Floor douchevloer is tot 60% lichter dan alternatieve producten.

Water en energie besparen
Hansgrohe EcoSmart producten helpen water te besparen door ingebouwde techniek die de waterdoorlaat stabiliseert en verlaagt. In vergelijking met andere hansgrohe douches die gemiddeld 15 liter water per minuut verbruiken, verlagen de EcoSmart douches het waterverbruik tot zo’n 40% (8 liter per minuut). De EcoSmart+ douches verlagen het waterverbruik zelfs tot zo’n 60% (6 liter per minuut). hansgrohe EcoSmart kranen verbruiken tot 60% minder water dan gebruikelijke kranen. EcoSmart kranen verbruiken maximaal 5 liter per minuut, waarbij de EcoSmart+ kranen slechts 4 liter per minuut verbruiken. Doordat de EcoSmart douches en kranen een net iets ander binnenontwerp hebben en het water met lucht wordt verrijkt, geven ze net zo veel waterplezier als gebruikelijke producten.
Met hansgrohe CoolStart stroomt warm water pas als het echt nodig is. De kraan geeft standaard koud water met de greep in de middenpositie: je gaat pas warm water verbruiken als de greep van de kraan actief naar links wordt bewogen.

Slimme elektronica
Moderne elektronica krijgt een plaats voor de bediening van allerhande badfuncties. Een voorbeeld daarvan is de Multiplex Trio E: een elektronische bediening om het bad te vullen: met de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid water. De serie omvat drie uitvoeringen.
De Multiplex Trio E vult met een druk op de draai/drukknop automatisch het bad met de juiste hoeveelheid water en op de gewenste temperatuur. Voor drie personen kunnen de gewenste instellingen worden opgeslagen. De temperatuur en hoeveelheid zijn zichtbaar door de verlichting in de rand van de draai/drukknop.
Een stapje verder gaat de Multiplex Trio E2 met twee intuïtieve bedienelementen. Via één ervan wordt de gewenste temperatuur geregeld en de toevoer van water gestart. De tweede wordt gebruikt om de toevoerhoeveelheid in te stellen en om te schakelen op de handdouche.
Bij de Multiplex Trio E3 ten slotte, is de bovenzijde van één van de draaibare bedienelementen uitgevoerd als stijlvol display van glas. Het bedienelement met display en het tweede, verchroomde bedienelement kunnen op afstand van elkaar worden gemonteerd. De bediening is intuïtief. Er is bovendien inzicht in de hoeveelheid water die er gedurende een bepaalde periode is verbruikt 

Recyclen in de douche

Het efficiënt gebruik van water is momenteel van groter belang dan ooit tevoren. Met het oog hierop heeft Grohe een douche ontwikkeld die tijdens het douchen het gebruikte water recyclet, waardoor zowel water als energie wordt bespaard. In de recirculatiestand wordt het afgevoerde water opgevangen en in een systeem geleid dat de gewenste temperatuur handhaaft en het water hygiënisch behandelt. Vanaf het voorjaar van 2024 zal deze douche beschikbaar zijn voor klanten. Daarnaast streeft Grohe ernaar om tegen 2030 alle inbouwdouches in staat te stellen water te recyclen.
De douche begint met vers water, vergelijkbaar met een gewone douche. Zodra de gebruiker klaar is met het gebruik van shampoo of zeep, kan de recyclemodus worden geactiveerd, zonder dat de douchebeurt hoeft te worden onderbroken. In de circulaire modus wordt het afgevoerde water opgevangen en door een systeem geleid dat de gewenste temperatuur behoudt en het water hygiënisch behandelt. Vervolgens wordt dit water naar de douchekop gepompt. Na gebruik van de douche ondergaat deze een reinigingsproces om gereed te zijn voor de volgende gebruiker.

Voorkomen van verbranding

De ThermoProtect- en IsoBody-technologie van Schell voorkomen verbranding door te heet water of een te hete kraan. Beide technologieën worden onder meer toegepast in de nieuwe Modus-douchekraan van deze fabrikant.
De Modus-douchekraan heeft een thermostaat, die af fabriek ingesteld is op een watertemperatuur van maximaal 38°C. Voor warmer water tot een temperatuur van maximaal 43°C moet eerst de knop van de temperatuurbegrenzer ingedrukt worden. Zelfs bij uitval van de koud water toevoer of bij drukverschillen in het waterleidingsysteem wordt het water uit de kraan dankzij de ThermoProtect-technologie nooit heter dan 43°C. In de mengcartouche zit een met was gevulde capsule die uitzet als het water te heet wordt. Daardoor wordt de heetwatertoevoer gereduceerd of afgesloten en wordt er tegelijkertijd meer koud water doorgelaten.
De douchekraan is ook voorzien van IsoBody-technologie. De behuizing van de kraan is geïsoleerd van de heetwateraanvoer, waardoor deze niet heet wordt. Het verschil is te zien op warmtebeeldfoto’s hiernaast.
De beide technologieën verhogen het gebruiksgemak en het comfort voor ‘normale’ gebruikers, maar bieden vooral meerwaarde in sanitaire voorzieningen waar kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, kinderen en gehandicapten komen. Niet alleen het hete water zelf is een risicofactor voor die doelgroepen, maar ook de schrikreactie als gevolg van verbranding kan op een natte vloer tot vervelende valincidenten leiden.