Met handen en voeten

huub-kampInstalleren in Frankrijk en Hongarije

Huub Kamp is een nijver baasje. Na jarenlang de scepter te hebben gezwaaid bij verschillende bedrijven, begon hij in 2013 als ZZP’er. Kamp Buitenland Verbouwingen is sindsdien actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ zal hij vanaf oktober een driemaandelijkse column verzorgen over zijn belevenissen in den vreemde. Het belooft een bonte schakering van verwondering, humor en leermomenten te worden.  In deze aflevering: inkopen doen in Hongarije. Hoe kom je aan die verloopkoppelingen als je geen woord Hongaars spreekt. En de vrouw achter de balie geen Engels kan…

Ik kom al jaren in Hongarije voor een werkvakantie, en iedere keer ervaar ik het meer als vakantie dan als werk! Ik geniet terwijl ik mij uit de naad werk en liters vocht verlies door de hoge temperaturen. Zelfs in januari heb ik buiten gelopen in mijn T-shirt. Weliswaar in een redelijk windstille omgeving maar met een buitentemperatuur van 15 graden. Daar staan echter de talloze keren tegenover dat ik alleen op steile weggetjes omhoog kon komen door met de rechterwielen van mijn auto in de berm te blijven rijden. Alleen daar was nog enig houvast, de rest van de weg was spekglad. Maar zelfs dan blijft het voor mij vakantie en geniet ik.

Hongaars

Het is niet voor niets dat ik een bedrijf heb, dat zich richt op Nederlanders die een huis in Frankrijk of Hongarije hebben. Ik ben van nature avontuurlijk aangelegd. Ik spreek Engels, Duits en Frans, maar ken geen Hongaars, behalve de standaard begroetingen als “jónapod, viszla en köszönöm” Desondanks weet ik mij prima te redden in Hongarije. En daar gaat dit volgende verhaal over.

Boiler verplaatsen

Al jaren kom ik bij een vaste relatie in een klein dorpje in de buurt van Pásztó, zo’n 80 kilometer ten noordoosten van Boedapest. Deze klant vroeg me enige tijd geleden om een boiler van de badkamer naar de bijkeuken te verplaatsen. Daar waren koperen buizen en knelfittingen voor nodig. Die hebben ze niet in Hongarije. Wel kunststof slangen en de daarbij behorende fittingen die ik met bepaalde verloopkoppelingen kon aansluiten. Deze materialen kon ik betrekken bij een loodgietersbedrijf, met winkel, in Pásztó.

Rondsnuffelen

Aangezien de eigenaresse die achter de balie stond alléén Hongaars sprak en ik niet, moesten we communiceren met handen en voeten én met tekeningen. Dat had niet het gewenste resultaat. Niemand begreep iets van elkaar. Totdat ik met mijn wijsvinger op mijzelf wees en daarna naar haar magazijn. Met andere woorden: ‘mag ik in jouw magazijn materiaal uitzoeken?’. Omdat ik, zonder toezicht zelfs, in het magazijn van het loodgietersbedrijf kon rondneuzen, heb ik die verloopkoppelingen vervolgens gevonden en ze afgerekend. Kostte me bijna niks trouwens. Daarna heb ik de materialen gebruikt en de boiler aangesloten. Na afloop heb ik foto’s gemaakt en deze aan de mevrouw van het loodgietersbedrijf laten zien. Zodoende begreep zij waarom ik zo graag in haar magazijn rondsnuffel.

Hollands bedankje

Afgelopen juni was ik weer in de buurt. Ik had van tevoren een ‘Hollands pakketje’ gemaakt met stroopwafels, Haagse hopjes, anijsklontjes, cacao, hagelslag en kaasjes. In folie verpakt met linten, waarop de Nederlandse en Hongaarse vlag stonden afgedrukt. Ik ben met mijn klant, die redelijk Hongaars spreekt, naar de loodgietersmevrouw gegaan, heb haar, tegen alle Hongaarse fatsoenregels in, een hand gegeven, het pakketje overhandigd en “köszönöm” gezegd. Uiteraard was zij stom verbaasd en ook blij verrast. Ze had een glimlach van oor tot oor. Mijn klant heeft haar daarna in het Hongaars uitgelegd dat ik haar wilde bedanken voor haar goede diensten. En wat was haar antwoord? - vrij vertaald - “Ja, zo behandel ik mijn klanten”! Ik heb haar, opnieuw, tegen de Hongaarse fatsoensregels in, een hand gegeven en haar met een oprecht gemeend “köszönöm” en “viszla” gedag gezegd. Dit is maar één voorbeeld van het vriendelijke karakter van de Hongaren. Inmiddels heb ik vele ervaringen met de Hongaarse landsaard opgedaan. In een volgend artikel, mocht het weer aan de orde komen, daarover meer! •

Huub Kamp, www.kampbv.net

 

Geef een reactie