Energiekabaal

Doodvermoeiend. De ene keer moet je gaan ‘nommen’, dan wil de schrijvende pers je weer aan de ‘energieneutrale concepten’ helpen. Wat moet je ermee? Installateur ‘Sjaak’ legt adviseur/deskundige René de Brouwer het vuur aan de schenen.

De Brouwer is directeur van Evanston Consulting, een adviesbureau dat klanten ondersteunt bij het realiseren van betaalbare en energiezuinige gebouwen met een hoog gebruikerscomfort. Naast zijn werk als adviseur klimt hij ook regelmatig in de pen om in begrijpelijke termen uit te leggen aan de installatiebranche en opdrachtgevers wat ‘verduurzaming’ nu in de praktijk inhoudt.

Blij dat ik u aan de lijn heb. Volgens de vakpers en trendwatchers moet ik me gaan richten op energieneutrale concepten. Ik vind het een hopeloos ingewikkeld verhaal. Wat is energieneutraliteit eigenlijk?
“Energieneutraliteit betekent in feite dat de energie die gedurende een jaar wordt gebruikt voor gebouwgebonden doeleinden wordt gecompenseerd met eenzelfde hoeveelheid duurzaam opgewekte energie. Nul op de Meter, ook een bekend begrip, gaat nog een stapje verder. Een NOM-woning wekt namelijk gedurende een jaar evenveel duurzame energie op als er nodig is voor gebouwgebonden én huishoudelijke doeleinden.”
Ik kom bij klanten met vrijstaande villa’s over de vloer, maar heb ook woningcorporaties en winkeleigenaren tussen mijn opdrachtgevers zitten. Het lijkt me toch een heel gedoe om voor iedere situatie een nieuw concept te bedenken…
“Dat valt in de praktijk enorm mee. In veel gevallen komt het er globaal op neer dat je een installatieconcept bedenkt met een warmtepomp, LT-verwarming, ventilatie- en douche-wtw en PV-panelen op het dak legt. Daarnaast is het belangrijk om het gebouw zeer energiezuinig te ontwerpen met 3-voudige beglazing en luchtdichtheids- alsmede isolatiewaarden aanhoudt die hoger liggen dan de bouwbesluiteisen.”

Ik heb nauwelijks ervaring met warmtepompen. Er zijn zoveel varianten; welke kan ik het beste gebruiken?
“De lucht-water warmtepompen zijn bezig met een enorme opmars. Logisch. Ze zijn relatief gunstig geprijsd en eenvoudig te installeren. Hun SPF ligt over het algemeen wel lager dan bij grondgebonden systemen, maar ik verwacht dat deze systemen hun prijs/prestatievoordeel zullen behouden. Daarnaast heb je nog de hybride warmtepomp, een combinatie van een lucht-water warmtepomp met een hr-ketel voor piekwarmtevraag. Eigenlijk alleen interessant als je zeker weet dat de gasinfrastructuur in de straat de komende 15 jaar in gebruik blijft.”

In de vorige aflevering van deze rubriek raadde een collega van u aan om je als installateur ook te gaan verdiepen in bouwkundige gebreken. Als ik me alleen richt op mijn installaties kan ik namelijk nooit met zekerheid garanderen dat er een echt duurzaam pand komt te staan. Maar bouwkunde is toch helemaal niet mijn vak?
“Inderdaad, ik zou je adviseren om de samenwerking te zoeken met bouwkundige aannemers of een energieadviseur in te schakelen. Je kan natuurlijk ook een aanvullende bouwkundig opleiding volgen.”

Voor een opleiding heb ik geen tijd. Samenwerken met een aannemer, okay, maar af en toe een adviseur inschakelen? Nee, dat kost geld. Ik zie me al aankomen bij een opdrachtgever, die haakt gelijk af…
“Dat hangt ervan af. Een opdrachtgever wil een eerlijk advies en waar voor zijn geld. Een adviseur is onafhankelijk, in tegenstelling tot een bouwer die gelijk een oplossing uit zijn eigen kast zal trekken.”

“In 2023 wordt de salderingsregeling voor PV-panelen afgeschaft. Dan krijgt m’n klant plotseling geen cent meer terug voor de teruglevering van overtollige stroom. Hangen ze bij mij aan de lijn…”
“Die regeling wordt waarschijnlijk niet afgebouwd, maar versoberd. De gemiddelde terugverdientijd van pv-panelen ligt nu rond de 8 jaar. De eerste 6 jaar kan hij dan nog de voordelen genieten van de salderingsregeling. Het loont dus zeker om op zonne-energie over te schakelen.”

Bedankt voor je uitleg, maar ik blijf het een heel gedoe vinden. De komende 15-20 jaar zitten we sowieso nog aan het gas. Kan ik me gewoon niet bezig blijven houden met cv-ketels en loodgieterswerk?
“Kodak dacht rond het begin van deze eeuw ook dat het niet zo’n vaart zou lopen met digitale fotografie. Je weet hoe het is afgelopen. Straks rijdt jij door de straten met je busje waarop ‘cv-installateur en loodgieter’ staat, terwijl je collega’s allemaal gespecialiseerd zijn in duurzame energietechnieken. Geloof me, dan ben je echt wel de Sjaak.”