Duik in het diepe!

In de installatiebranche is het woord energieneutraal inmiddels helemaal ingeburgerd. Vooral voor nieuwbouw lijkt er geen uitweg meer. Voor bestaande situaties ligt dit anders, ‘maar ook hier komt u als installateur eigenlijk niet meer weg met het adviseren van alleen een cv-ketel’, zo betoogt Sander Zuidgeest van Itho Daalderop in deze uitgave.


Best ingrijpend voor u als installateur. Het voor velen vertrouwde verdienmodel staat op losse schroeven. Oude kennis en kunde moet worden ingewisseld voor nieuwe. ‘Ik begrijp de drempel voor installateurs om nieuwe toepassingen eigen te maken, maar deze kennis en ervaring is in de nabije toekomst een vereiste’, benadrukt Paul de Bruin, commercieel directeur van de Vaillant Group, in een ander artikel.
Veel van die kennis en ook ervaring is inmiddels bij de aanbiedende partijen in de markt aanwezig. Warmtepompen, bijvoorbeeld, worden al lange tijd in groten getale geïnstalleerd – en nog belangrijker – gemonitord. Net als bij de cv-ketels bieden de fabrikanten/leveranciers trainings- en informatieprogramma’s aan waarin u kunt ‘proeven’ van de nieuwste technieken. Weer andere partijen geven instructiebijeenkomsten om het maximale uit subsidieaanvragen te halen voor energiebesparende technieken. Kortom, steeds meer partijen willen u informeren.
Ook IZ doet dat, o.a. met deze uitgave die grotendeels in het teken staat van energieneutraal installeren. Maar we doen daar dit keer een schepje bovenop. U vindt bij deze uitgave een bijlage waarin verschillende aanbiedende partijen vertellen welke oplossingen zij in huis hebben om het energiegebruik naar nul terug te brengen. Doe er uw voordeel mee. Duik in het diepe!