Een uitgemaakte zaak?

IEDEREEN AAN DE WARMTEPOMP

De telefoon staat nog niet roodgloeiend, maar bij TDS Engineering merken ze wel dat de belangstelling voor warmtepompen fors is toegenomen. En ze zijn niet de enigen. Is het een uitgemaakte zaak? Gaat heel Nederland aan de warmtepomp?

Vrijwel dagelijks krijgen we onze portie warmtepompen voorgeschoteld. Soms via de media, een andere keer tijdens een congres, symposium, cursus of training. Vaak zijn die berichten positief van aard. Maar er klinken ook sceptische geluiden. Over de torenhoge kosten die met een overstap gepaard gaan of de collectieve blindheid die we lijken te hebben voor alternatieven. Waar gaan we naartoe? Bart Ruijs, directeur van adviesbureau TDS Engineering gaat in op een aantal prangende vragen.

De overstap op een warmtepomp, vereist nogal wat investeringen in de bestaande bouw. Met een warmtepomp alleen kom je er niet…
“Dat klopt. Wijzelf werken volgens het principe van de Trias Energetica, dus we proberen eerst de warmtevraag zoveel mogelijk terug te brengen, voordat er een warmtepomp wordt geïnstalleerd. Bouwkundige maatregelen, zoals het aanbrengen van extra isolatie, kierdichting en goed glas kosten natuurlijk geld, evenals de installatie van een laagtemperatuur afgiftesysteem. Dat loopt al snel in de tienduizenden euro’s.”

Bovendien zijn de warmtepompen zelf nogal prijzig, vergeleken met cv-ketels. Veel fabrikanten verwachten overigens dat daar ook geen verandering in komt...
“Daar geloof ik niets van. De afgelopen jaren zijn de prijzen al gedaald. Ik verwacht dat die trend zal doorzetten als er steeds meer warmtepompen worden verkocht. Uiteindelijk zullen we natuurlijk wel een bodem bereiken. Ik denk zelf aan een gemiddelde warmtepompprijs van rond de 3000 euro voor een nieuwbouwwoning.”

Gas wordt duurder en stroom goedkoper. Is dat een goede incentive om over te stappen op een warmtepomp?
“Op dit moment betaalt een grootgebruiker die meer dan 50.000 kWh per jaar nodig heeft 8 cent per kWh en een gezinnetje 21 cent per kWh. Een school verdient dus haar nieuwe warmtepomp een stuk sneller terug dan de familie Jansen. Eigenlijk zouden die tarieven meer gelijk getrokken moeten worden.”

Sommige deskundigen willen de bestaande woonvoorraad verduurzamen door eerst warmtepompen te plaatsen en daarna pas te isoleren. Zo zou je de kosten beter kunnen spreiden…
“Als geld een issue is, dan zou je inderdaad eerst een warmtepomp naast de cv-ketel kunnen plaatsen om zo een hybride installatie te realiseren. Op die manier bespaar je als consument al direct op je energiekosten en profiteer je van de subsidies die nu worden verstrekt. In een later stadium zou je dan de gebouwschil kunnen aanpakken.”

Met al die aandacht voor de warmtepomp zou je bijna vergeten dat er ook alternatieven zijn. Welke zijn volgens jou levensvatbaar?
“Waterstof, omdat we een uitstekende infrastructuur hebben voor gas en omdat je daar ook duurzame energieoverschotten in kan opslaan. Daarnaast biedt aardwarmte perspectief voor warmtenetten. Pelletketels gebruiken voor woningen vind ik daarentegen waanzin. Ze stoten CO2 uit en daar willen we juist vanaf.”

Het is nog onduidelijk welke kant de markt precies opgaat. Wat zou je de installateur adviseren?
“Zoek naar maatwerkoplossingen. Kijk per klant wat er technisch mogelijk is en welke oplossing het beste scoort qua prijs-kwaliteitverhouding. En houd goed in de gaten welke plannen de desbetreffende gemeente heeft om haar energievoorziening te verduurzamen.”