Duurzame B&B

Eigenaar Niels Menken naast het 1000 L boilervat.

NOM-renovatie

Adviseur Van der Linden ging aan de slag en wist met een combinatie van bouwkundige en installatietechnische maatregelen een Nul-op-de-Meter-renovatie ontwerp te realiseren. Trouw aan de principes van de Trias Energetica is eerst de energievraag naar een werkbaar minimum teruggebracht. De wanden, vloer en het dak zijn geïsoleerd met een 12 cm dikke laag PIR. De stalramen hebben 11 mm dik isolerend monumentglas gekregen. Twee deuren in de boerderij zijn vervangen door driedubbelglazen panelen. Het eindresultaat: de RC-waarde is opgeschroefd en bedraagt nu 5 à 6.

Energievraag

De eerste stap van de Trias Energetica draait om bouwkundige maatregelen. Pas bij de tweede stap komt de installateur in het vizier. We hebben het dan over de invulling van de resterende energievraag. De voorkeur gaat uit naar duurzame oplossingen. Loop je daarmee tegen grenzen aan, dan mag je pas je toevlucht nemen tot minder duurzame – lees fossiele – alternatieven. Dit is de zogenaamde derde stap van de Trias Energetica.

PV-panelen

Op het dak van de wagenschuur liggen nu 32 PV-panelen, met een totaal vermogen van 8,6 kW. Bij de keuze van de locatie is rekening gehouden met zonverkaveling. Het dak heeft een gunstige Zuid/Zuidoost oriëntatie. Via de omvormer komt de stroom terecht bij de huisaansluiting. Een eventueel overschot gaat naar het net, dat tevens als back-up fungeert als er onvoldoende zonne-energie voorhanden is. Over het lichtplan hoefde Menken niet lang na te denken. LED gaat de boventoon voeren, omdat het energiezuinig en sfeerverhogend is.

Thermische energie

Waar het E-concept in enkele regels is neergepend, ligt dat voor het W-concept wat gecompliceerder. In feite, legt adviseur Van der Linden uit, zijn er drie bronnen voor de warmte-opwekking: Triple Solar panelen, een pelletketel en, deels, de water/water warmtepomp. De zonnecollectoren liggen op het keukendak en beslaan een oppervlakte van 32 m2. Pelletketel en warmtepomp staan opgesteld in het woongedeelte. Voor de pelletketel is plek gemaakt in de bijkeuken, de warmtepomp staat in de technische ruimte. De zonnecollectoren voeden het LTV-systeem en een boilervat van 1000 liter voor de warmtapwater voorziening. Een warmtepomp krikt, indien nodig, de temperatuur op.

Geef een reactie