Duurzame B&B

Artist Impression met overzicht gebouwencomplex.

Leiden is booming. Renovatie, zelfbouw, een Bio Life Science Park, wetenschappelijk onderzoek en een drukke culturele agenda hebben de stad nieuw leven ingeblazen. Van heinde en verre stromen nu de congresgangers, dagjesmensen en vakantiegangers toe. Maar waar breng je die allemaal onder? Aan geschikte accommodatie is een chronisch gebrek. Niels Menken rook zijn kans. De vastgoedspecialist tovert op dit moment zijn boerderij om in een duurzame B&B. ‘Hoe een mestsilo verandert in een staaltje installatietechnisch vernuft.’De “klussende vastgoedbelegger” Niels Menken, tikte in 2014 een fraaie monumentale boerderij op de kop aan de Vlietweg 44. Het pand ligt aan de rand van de stad, op een aantrekkelijke locatie aan het water met in de nabijheid veel groen. En rust. Een ideale locatie kortom voor een Bed & Breakfast, vonden Niels en zijn vrouw Willemijn. Al snel werd het plan opgevat om de boerderij grotendeels om te turnen tot verblijfsunits. Daarvoor zou een ingrijpende renovatie nodig zijn. Tegelijkertijd was het raadzaam om het gebouw naar een hoger energetisch niveau te tillen. Deels uit financiële overwegingen, deels omdat het zou aansluiten bij hun filosofie voor een ecologisch verantwoorde bedrijfsvoering.
Eisen
De Menkens namen EcoBouwadvies in de arm, een adviesbureau dat onder leiding staat van Reinoud van der Linden. Menken en zijn vrouw legden een aantal eisen op tafel. Ze wilden ‘van het gas af’, maar dat mocht niet ten koste gaan van het comfortniveau. Bovendien moesten de installatietechnische oplossingen eenvoudig te bedienen, beheren en te onderhouden zijn.

Situatieschets

Van een boerderij valt in alle eerlijkheid moeilijk te spreken. Het is eerder een complex aan gebouwen aan de Vlietweg 44. De oorspronkelijke ‘hallehuis’ boerderij stond er al aan het einde van de 16e eeuw. In de loop der eeuwen kwamen er een wagenschuur, varkensstal en een grote mestsilo bij. Boerderij en varkensstal werden begin twintigste eeuw met elkaar verbonden.

Plattegrond

Het huidige hoofdgebouw bestaat uit een woongedeelte en stalruimte. Woonruimte en stal worden van elkaar gescheiden door een brandmuur. Menken wil in de woonboerderij en aanpalende schuur vier B&B units onderbrengen, later eventueel uit te breiden met twee extra appartementjes. De resterende ruimte gebruikt hij samen met zijn vrouw om in te wonen en werken.

Geef een reactie