Winnaars aan het woord

Winnaar Topcoach 2016 MKB, Remco van Doveren
Winnaar Groot bedrijf Jan Baaijens

De verkiezing tot Topcoach van het jaar 2016 heeft veel losgemaakt bij de bedrijven Paree en Van Doveren. Topcoaches Remco van Doveren en Jan Baaijens zijn vervuld met trots over hun leerlingen die voor de nominatie en uiteindelijke prijs hebben gezorgd. Een gesprek met twee inspirerende vakmensen over begeleiding, talent en veranderingen in de branche.

Het zijn beiden topcoaches, maar tegelijkertijd is het verschil groot. Remco van Doveren is een jonge ondernemer van 26 jaar, eigenaar van een relatief klein bedrijf en begeleidt drie jonge talenten. Jan Baaijens is een ervaren vakman bij een groot bedrijf en al 16 jaar topcoach. Hij coördineert 30 werkplekken in zijn bedrijf. Maar wat hen beiden een Topcoach maakt en hen bindt is de enorme bevlogenheid en hun inlevingsvermogen. Als Topcoaches delen zij dezelfde visie: nooit denken dat iemand het niet kan, altijd vertrouwen houden en continu blijven coachen.

Overwinning

Van Doveren is trots op zijn team. De jongens waarmee hij iedere dag aan de slag mag gaan, hebben hem genomineerd als Topcoach. “Deze prijs is daarom echt voor het hele team. Zij maken het mogelijk dat we als bedrijf zo hard kunnen groeien, vakwerk kunnen neerzetten. Het is bijzonder dat we in zo’n korte tijd de nominatie en zelfs de titel hebben gekregen.” Ook Baaijens kan het bijna niet geloven: “Deze titel is de drijfveer om door te blijven gaan met coachen en begeleiden; om nog meer jongeren te enthousiasmeren voor het vak.”

Motiveren en ondersteunen

Het coachen van jonge mensen biedt uitdagingen, zeker als niet iedereen de potentie van de leerlingen ziet. Juist als iemand zegt, ‘Dit is een lastige leerling’, wordt Remco enthousiast: “Die jongens moeten gewoon hun opleiding afmaken, maar soms is de motivatie lastig te vinden na een volle werkweek. Mijn uitdaging is ervoor te zorgen dat zij de motivatie vinden. En dat doe je op verschillende manieren. Met humor en betrokkenheid.” Ook Baaijens ziet die uitdaging. Hij volgde zelf een opleiding in de avonduren en weet dat het zwaar kan zijn. “Daarom gaan bij mij altijd de leerlingen voor. Als er een probleem is, een vraag of als er behoefte aan advies is, kunnen ze altijd bij mij terecht.” Baaijens weet als geen ander hoe belangrijk dat advies is. Als jong talent werd hij voor de leeuwen gegooid en ging hij, zonder begeleider, op pad. “Het enige wat we afspraken was dat ik tussen 15 en 16 uur een telefooncel opzocht om te horen wat mijn opdracht voor de volgende dag was. Een goede leerschool, maar met begeleiding had ik mijn kwaliteiten sneller en beter kunnen ontwikkelen.”

Geef een reactie