Digitaal douchen

Heijmans ONEJe doucht als het ware onder een computer, zeggen de ontwerpers van Hamwells over hun luxe design recycledouche ‘Shower’.
De e-func­ties zijn met name handig voor het monitoren van de installatie en het water- en energiegebruik.

Het concept van de recycledouches is al zo’n 30 jaar oud. Maar pas de laatste jaren komt de energiezuinige XL-douche wat meer in de picture. De jongste loot aan de stam, de designdouche van het Nederlandse bedrijf Hamwells haakt aan bij de digitaliseringstrend. De douche is met behulp van een computer of smart device bedien- en programmeerbaar.

Reinigingsprogramma

Dat je de Shower kunt bedienen met je smartphone is leuk en aardig, maar wie doet dat? Interessanter is het digitaal monitoren van bijvoorbeeld het reinigingsproces. “Voor ons stond van meet af aan vast dat de Shower zelfreinigend moest worden”, zegt Wouter Chömpff, oprichter en marketingdirecteur van Hamwells. “Met een recycledouche wil je besparen. En dan is het zonde als je ieder jaar een paar honderd euro moet uitgeven aan nieuwe reinigingscartridges. Bij de Shower kun je een reinigingsprogramma instellen en in de cloud uploaden. Op basis van de gegevens, zoals de hoeveelheid kalk, wordt bepaald of er toevoegingen nodig zijn.” Met een app kan de klant het water- en energiegebruik van de Shower bijhouden. Een online applicatie is in voorbereiding.