Digitaal douchen

Het nieuwe wonen

Hamwells nam met de Shower deel aan een bijzonder project van Heijmans. Op FabCity, een tijdelijke innovatiecampus op het Amsterdamse Java-eiland, startte Heijmans met het testen van het nieuwe wonen. De Heijmans ONE is het platform voor dit onderzoek. In en aan het verplaatsbare huis komen diverse nieuwe technologieën en systemen die bijdragen aan een zelfstandig opererend huis en een betere besturing van het huis. De Hogeschool van Amsterdam is kernpartner van de FabCity Campus.

Hamwells E-shower

Bijvullen

Bij een recycledouche komt het er op aan ‘XL-douchegenot’ te realiseren terwijl je zo min mogelijk water verbruikt. Chömpff: “Met de Shower moet je ongeveer een tiende van het douchevolume bijvullen met vers warm water om het water op temperatuur te houden en een goede kwaliteit te handhaven. Als je comfortabel doucht met 15 liter per minuut, verbruik je met onze douche toch maar 1,5 liter warm water. Met deze manier van comfort douchen willen we inspelen op de eis dat woningen en utiliteitspanden steeds energiezuiniger worden. Het produceren van warm tapwater kost relatief veel energie. Combineer een recycledouche met PV-panelen of een warmtepomp en je kunt onbekommerd genieten.”

Bestaande aansluitingen

Volgens Chömpff is de Shower zo ontworpen dat hij in elke situatie plug & play in te passen is, en aan te sluiten op de bestaande koud- en warmwatertoevoer. Wel moet je rekeningen houden met (de aanleg van) elektra. Voor het overige is het een kwestie van vervangen. Maar wil je de design recycledouche echt eer aan doen, dan werk je hem netjes weg in de vloer en/of muur.