Digitaal douchen

Heijmans ONEJe doucht als het ware onder een computer, zeggen de ontwerpers van Hamwells over hun luxe design recycledouche ‘Shower’.
De e-func­ties zijn met name handig voor het monitoren van de installatie en het water- en energiegebruik.

Het concept van de recycledouches is al zo’n 30 jaar oud. Maar pas de laatste jaren komt de energiezuinige XL-douche wat meer in de picture. De jongste loot aan de stam, de designdouche van het Nederlandse bedrijf Hamwells haakt aan bij de digitaliseringstrend. De douche is met behulp van een computer of smart device bedien- en programmeerbaar.

Reinigingsprogramma

Dat je de Shower kunt bedienen met je smartphone is leuk en aardig, maar wie doet dat? Interessanter is het digitaal monitoren van bijvoorbeeld het reinigingsproces. “Voor ons stond van meet af aan vast dat de Shower zelfreinigend moest worden”, zegt Wouter Chömpff, oprichter en marketingdirecteur van Hamwells. “Met een recycledouche wil je besparen. En dan is het zonde als je ieder jaar een paar honderd euro moet uitgeven aan nieuwe reinigingscartridges. Bij de Shower kun je een reinigingsprogramma instellen en in de cloud uploaden. Op basis van de gegevens, zoals de hoeveelheid kalk, wordt bepaald of er toevoegingen nodig zijn.” Met een app kan de klant het water- en energiegebruik van de Shower bijhouden. Een online applicatie is in voorbereiding.

Het nieuwe wonen

Hamwells nam met de Shower deel aan een bijzonder project van Heijmans. Op FabCity, een tijdelijke innovatiecampus op het Amsterdamse Java-eiland, startte Heijmans met het testen van het nieuwe wonen. De Heijmans ONE is het platform voor dit onderzoek. In en aan het verplaatsbare huis komen diverse nieuwe technologieën en systemen die bijdragen aan een zelfstandig opererend huis en een betere besturing van het huis. De Hogeschool van Amsterdam is kernpartner van de FabCity Campus.

Hamwells E-shower

Bijvullen

Bij een recycledouche komt het er op aan ‘XL-douchegenot’ te realiseren terwijl je zo min mogelijk water verbruikt. Chömpff: “Met de Shower moet je ongeveer een tiende van het douchevolume bijvullen met vers warm water om het water op temperatuur te houden en een goede kwaliteit te handhaven. Als je comfortabel doucht met 15 liter per minuut, verbruik je met onze douche toch maar 1,5 liter warm water. Met deze manier van comfort douchen willen we inspelen op de eis dat woningen en utiliteitspanden steeds energiezuiniger worden. Het produceren van warm tapwater kost relatief veel energie. Combineer een recycledouche met PV-panelen of een warmtepomp en je kunt onbekommerd genieten.”

Bestaande aansluitingen

Volgens Chömpff is de Shower zo ontworpen dat hij in elke situatie plug & play in te passen is, en aan te sluiten op de bestaande koud- en warmwatertoevoer. Wel moet je rekeningen houden met (de aanleg van) elektra. Voor het overige is het een kwestie van vervangen. Maar wil je de design recycledouche echt eer aan doen, dan werk je hem netjes weg in de vloer en/of muur.