Nieuwe generatie VRF

Feestelijke lancering van de Toshiba SMMS-e bij Intercool. Rechts de illusionist Christian Farla
Feestelijke lancering van de Toshiba SMMS-e bij Intercool.
Rechts de illusionist Christian Farla

Op 19 mei lanceerde Intercool in Zwijndrecht het nieuwe SMMS-e 2-pijps VRF-systeem van Toshiba. Met de jongste VRF zijn in meerdere opzichten flinke stappen gezet.

Bekijk de video-uitleg over de SMMS-e    

De SMMS-e is de opvolger van de SMMS-i, een modulair 2-pijps VRF-systeem voor koelen en verwarmen. SMMS staat voor Super Modular Multi System. De ‘i’ in het vorige model staat voor innovation, de ‘e’ in de nieuwe generatie, voor evolutie. Met andere woorden: de SMMS-e is een doorontwikkeling. Maar wel één waarbij drie kerntechnologieën: de compressor, de warmtewisselaar en het besturingssysteem flink onder handen zijn genomen. Volgens Toshiba kan mede hierdoor, de SMMS-e pronken met een ESEER (in koelmodus) die bij alle capaciteiten boven de 7 ligt. De COP ligt bij verwarmen bij 50% deellast, afhankelijk van de uitvoering, tussen de 5,07 en 6,44.

Systeemdata uitlezen

Met ‘Near Field Technology’ (NFT) draad- en contactloos data lezen en schrijven uit en in het SMMS-e buitendeel maakt de inbedrijfname, het testen en het storing zoeken van het SMMS-e systeem niet alleen eenvoudig maar ook heel efficiënt, zegt Toshiba. Zonder het openen van panelen kan met de gedownloade SMMS Wave Tool App op een smartphone het systeem getest worden en kunnen e-mails met systeemdata verstuurd worden voor verdere analyse op de zaak.

Compressor

De capaciteit van de sterkste buitenunit is vergroot tot 61,5 kW (was 45 kW). Uiteraard vraagt dat om meer compressorcapaciteit. Het slagvolume van de compressoren is vergroot van 42 naar 64 cm3, en daarmee anderhalfmaal zo groot geworden. Een speciale coating reduceert het wrijvingsverlies. Het toerentalbereik is toegenomen, en bedraagt nu 15 – 115 rpm. De acht individuele buitenunits met elk twee compressoren, en vermogens van 22,4 tot 61,5 kW in koelmodus, zijn in 27 capaciteitstrappen te koppelen tot maximaal 168 kW koelvermogen.