Dakdekken

Huub Kamp is als zzp’er actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ bericht hij sinds oktober 2016 over zijn wonderlijke belevenissen in den vreemde. Dit keer: dakdekken in ‘La douce France’.

Dit verhaal gaat over het vervangen van de kapotte leien op een schuur in de Bourgogne. Deze was meer dan 20 meter lang en zeker 10 meter hoog. Samen met mede zzp’er Marcel zou ik de klus klaren. Er waren geen leihaken op het dak. Met meegenomen lange ladders en houten latten zouden we zelf een veilige klimconstructie maken.

Lange L

Het idee was een soort L te maken van de houten latten en die vervolgens over de nok van de schuur te hangen. Zo zouden we op een veilige wijze aan één van de dakkanten kunnen werken.
De L moest aan de lange zijde zeker 6 meter lang zijn en aan de korte zijde slechts 2 meter. Een flink gevaarte dat we met grote moeite omhoog en over de nok wisten te krijgen. Daarna zijn we aan het werk getogen. Ik nam het deel vanaf de nok naar beneden voor mijn rekening en Marcel werkte vanaf goothoogte naar boven.

Hoogtevrees

Eenmaal in de nok, zegt Marcel dat hij de ladder die tegen de dakrand staat, op een andere plaats nodig heeft. Ik zeg “okay” en realiseer me daarna dat ik nu volkomen alleen op 10 meter hoogte zit. De ladder is mijn enige ontsnappingsmogelijkheid, en die is nu weg. Het koude angstzweet breekt mij uit en ik roep naar Marcel dat hij de ladder terug moet zetten. Gelukkig hoort hij me nog en klim ik even later naar beneden om op adem te komen.

Draaien van de L

Het werk verloopt daarna voorspoedig. Tot we aan het eind van de ene kant van het dak komen. De lange poot van de L moet naar de andere kant van het dak. Maar het draaien lukt niet; het is te hoog en te gevaarlijk. We besluiten aan ‘onze’ kant een korte poot aan de lange kant te maken en vervolgens de lange kant over de nok te duwen, zodat de nieuwe korte poot aan onze kant over de nok komt te hangen. Ik zou vervolgens op de nok gaan zitten en de lange poot omhoogtrekken. Marcel zou op een ladder tegen de dakrand gaan staan en de korte poot omhoog duwen. Mocht het fout gaan, dan zou Marcel een extra ladder op het schuine dak leggen en vasthouden zodat ik naar beneden kan komen.

Breekpunt

Terwijl ik boven op de nok zit en de lange poot omhoog trek, duwt Marcel de korte poot omhoog. We vorderen gestaag, nog een paar centimeters en de lange poot is op de helft. Maar in plaats van te kantelen, breekt de poot. De helft die inmiddels aan de andere kant is, dondert van het dak af. Het resterende deel valt aan ‘onze’ kant naar beneden. Gelukkig kan Marcel dit deel nog opvangen. En hoewel de lange poot niet meer zo lang is, is hij nog wel lang genoeg om ‘m omhoog te duwen. Ik pak de poot vast en hang ‘m vervolgens over de nok, zodat de kleine poot voor veiligheid zorgt.

Schietgebedje

Marcel is ondertussen naar de andere kant gelopen, heeft een ladder tegen de dakrand gezet en een andere ladder op het schuine dak gelegd. Deze blijkt net lang genoeg om naast onze ‘lange’ poot te komen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik even een kruisje heb geslagen en een schietgebedje gepreveld, alvorens ik vanaf de nok via onze poot naar beneden ben gekropen. Daar slaagde ik er wonderwel in om de ladder van Marcel vast te knopen aan onze poot. Zo kon ik via de dakrand en ladder naar beneden. We hebben daarna de lange poot weer op zijn oorspronkelijke lengte teruggebracht, alle kapotte leien aan de andere kant van het dak vervangen en zonder verdere problemen onze opdracht uitgevoerd.

Felle zon

Dit alles gebeurde in de felle zon, bij 40 graden. Godzijdank had onze klant een buitenzwembad waar we dankbaar gebruik van konden maken. Eind goed, al goed, zullen we maar zeggen 

Huub Kamp
www.kampbv.net