Automatisering in de horeca

“Enorme vrijheid”

Ook horecaondernemer Meine-Jolle Gaastra van Brasserie No.14 in Lemmer maakt gebruik van een KNX-protocol met voorgeprogrammeerde scenes. “Wat ik fijn vind, is dat de vrijheid, ondanks die integrale benadering, enorm is. Als we eens van een scene willen afwijken, dan is dat ook mogelijk. Elk onderdeel van de installatie kan ik bedienen op de iPad die achter de bar hangt of via mijn telefoon.”

Warmte en zuurstof

Warmte en voldoende zuurstof zijn van groot belang in een bar-restaurant. Zo moet het warm genoeg zijn als de klant binnenkomt, maar mag de temperatuur niet te hoog oplopen als het vol zit. De verwarming en klimaatbeheersing hebben dan ook een belangrijke rol in een automatiseringssysteem op basis van KNX. Zo gaat de ventilatie draaien wanneer het druk wordt en het CO2-gehalte oploopt. De verwarming past zich hierop aan.

Aanwezigheidssensoren

Bij Grand Bistro Het Postkantoor zorgen terrasheaters voor de nodige warmte buiten op koude dagen. Dankzij aanwezigheidssensoren slaan de heaters automatisch aan wanneer gasten zich op het terras nestelen en de buitentemperatuur zich onder de ingestelde ondergrens bevindt. Ook bij restaurant en grandcafé ‘t Gerecht in Heerenveen worden de terrasheaters op deze manier aangestuurd. Met camera’s die op het terras gericht zijn, krijgt het personeel via het systeem een seintje als daar mensen plaatsnemen. Zo hoeven mensen nooit lang op bediening te wachten.

Koeling onder controle

Het monitoren van de koelingen is voor de horecaondernemer een cruciaal onderdeel van het automatiseringssysteem. Bij een te hoge temperatuur in de koelruimte kan een grote hoeveelheid bederfelijke producten in één klap onbruikbaar worden. Opties van het systeem om dit te voorkomen, zijn de sensoren op de deur van de koel- en vriesruimte, zoals in Brasserie No.14. Zodra een personeelslid daar de koel- of vriesruimte niet goed afsluit, gaat na een korte periode achter de bar en op de telefoon van eigenaar Gaastra een alarm af. Dit is goed voor de hygiëne van alle bederfelijke waar, maar ook voor het energiebeheer van de zaak.

Geef een reactie