Teveel legionel­lapreventie?

Zijn we doorgeschoten in onze legionellapreventie? GGD-Drenthe Arts Ivar van Dijk denkt van wel. Volgens de gezondheidsdeskundige zijn maatregelen bij prioritaire installaties noodzakelijk. In sporthallen, gymzalen en scholen schieten we echter niets op met extra preventie. IZ voelde de arts aan de tand.

Legionella kent verschillende vormen. De gevaarlijke variant kan de gevreesde veteranenziekte veroorzaken. In 1999 eiste die een zware tol, toen 32 mensen stierven na een bezoek aan de Flora in Bovenkarspel. Een besmette whirlpool bleek de boosdoener te zijn. In 2006 zorgde een besmetting via een Amsterdamse koeltoren voor twee doden. Uit cijfers blijken er jaarlijks tussen de 300-400 gevallen te zijn van legionellalongontsteking. Waarom opteert Van Dijk dan toch voor minder preventie?

Je zou toch zeggen dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn als het op legionella aankomt. Waarom pleit u dan toch voor een versoepeling van het preventiebeleid?
“Nou, geen versoepeling. Als GGD zouden we eerder zeggen een grondige afweging waar wel of geen risico’s zijn. Na Bovenkarspel werd alles als een risico bestempeld, we zijn daarin doorgeschoten. Ik vind preventieve maatregelen in sporthallen, kantoren en gymzalen onnodig.”
Gaat het hier om een zuiver financiële afweging waarbij de kosten niet opwegen tegen de baten?
“Het kostenplaatje speelt zeker een rol in dit verhaal, maar wij laten daar ons als GGD niet door leiden in onze adviesverlening. We kijken ook naar de onrust die wordt veroorzaakt als er legionella wordt gevonden. Huisartsen die bange mensen over de vloer krijgen, vragen aan zorginstellingen, telefoontjes naar de plaatselijke GGD en ga zo maar door. Het zorgt voor een extra belasting van ons zorgsysteem.”

Geef een reactie