Automatisering in de horeca
In restaurants moet de techniek steeds in korte tijd voor een aangename sfeer en klimaat zorgen. Ook moeten het keukenpersoneel en de bediening er blind op kunnen vertrouwen dat de techniek hen niet in de steek laat. Het laatste dat een restauranteigenaar wil, is stroomuitval in de keuken op het moment dat het restaurant vol zit met klanten. Het automatiseren van alle gebouwgebonden installaties in één systeem biedt uitkomst.
In plaats van wanden vol met complexe en verwarrende schakelaars die steeds opnieuw aan snel wisselende mensen in de bediening moeten worden uitgelegd, kiezen steeds meer horeca-eigenaren voor KNX. Een dergelijk automatiseringssysteem maakt een horecapand volledig operationeel via een beperkt aantal knoppen of een eenvoudige visualisatie. Op scenes gebaseerde programmering zorgt ervoor dat het pand op elk moment van de dag in de juiste stand springt.
Programmering van scenes
Veel restaurants en cafés moeten het hebben van de sfeer; de beleving van de klant is cruciaal bij de vraag of hij terugkomt en de horecagelegenheid bij anderen aanbeveelt. Het is dus zaak om omstandigheden te creëren waaronder gasten zich het prettigst voelen. Deze ‘voorkeursomstandigheden’ verschillen vaak per dagdeel; tijdens de koffie hechten gasten meer belang aan een rustige sfeer terwijl bij de borrel meer nadruk ligt op gezelligheid.
KNX kan die voorkeuren vertalen naar slimme sturingen en een gebruiksvriendelijke bediening. Een voorbeeld hiervan is te vinden in Grand Bistro Het Postkantoor van Luberto Agricola. Agricola weet precies bij welke omstandigheden zijn gasten zich zo prettig mogelijk voelen. Met dat in het achterhoofd zijn in het automatiseringssysteem van Het Postkantoor vier ‘scenes’ geprogrammeerd voor de vier fases die het restaurant dagelijks doorloopt: koffie en lunch, dineren, borrelen en sluiten. Daarmee gaan licht, geluid en verwarming automatisch in de bijbehorende stand. De overgangen zijn zo geleidelijk gemaakt, dat de gast hiervan niets merkt.
“Enorme vrijheid”
Ook horecaondernemer Meine-Jolle Gaastra van Brasserie No.14 in Lemmer maakt gebruik van een KNX-protocol met voorgeprogrammeerde scenes. “Wat ik fijn vind, is dat de vrijheid, ondanks die integrale benadering, enorm is. Als we eens van een scene willen afwijken, dan is dat ook mogelijk. Elk onderdeel van de installatie kan ik bedienen op de iPad die achter de bar hangt of via mijn telefoon.”
Warmte en zuurstof
Warmte en voldoende zuurstof zijn van groot belang in een bar-restaurant. Zo moet het warm genoeg zijn als de klant binnenkomt, maar mag de temperatuur niet te hoog oplopen als het vol zit. De verwarming en klimaatbeheersing hebben dan ook een belangrijke rol in een automatiseringssysteem op basis van KNX. Zo gaat de ventilatie draaien wanneer het druk wordt en het CO2-gehalte oploopt. De verwarming past zich hierop aan.
Aanwezigheidssensoren
Bij Grand Bistro Het Postkantoor zorgen terrasheaters voor de nodige warmte buiten op koude dagen. Dankzij aanwezigheidssensoren slaan de heaters automatisch aan wanneer gasten zich op het terras nestelen en de buitentemperatuur zich onder de ingestelde ondergrens bevindt. Ook bij restaurant en grandcafé ‘t Gerecht in Heerenveen worden de terrasheaters op deze manier aangestuurd. Met camera’s die op het terras gericht zijn, krijgt het personeel via het systeem een seintje als daar mensen plaatsnemen. Zo hoeven mensen nooit lang op bediening te wachten.
Koeling onder controle
Het monitoren van de koelingen is voor de horecaondernemer een cruciaal onderdeel van het automatiseringssysteem. Bij een te hoge temperatuur in de koelruimte kan een grote hoeveelheid bederfelijke producten in één klap onbruikbaar worden. Opties van het systeem om dit te voorkomen, zijn de sensoren op de deur van de koel- en vriesruimte, zoals in Brasserie No.14. Zodra een personeelslid daar de koel- of vriesruimte niet goed afsluit, gaat na een korte periode achter de bar en op de telefoon van eigenaar Gaastra een alarm af. Dit is goed voor de hygiëne van alle bederfelijke waar, maar ook voor het energiebeheer van de zaak.
Constante bewaking
In de brasserie wordt daarnaast niet alleen de temperatuur in de koel- en vriesruimten gemonitord; ook de temperatuur in de meterkast wordt constant bewaakt. Zodra deze boven de 50°C komt, gaat er een alarm af. In Grand Bistro Het Postkantoor zijn naast de koelcellen en de koelkasten, ook de gekoelde werkbanken met een temperatuurregelaar gekoppeld aan het systeem. Afwijkingen, uitval of aardlekken bij de gekoelde werkbanken komen daardoor snel aan het licht. Ook dan gaat er direct een alarmmelding naar de smart phone van de eigenaar.
Drie-in-een
Cafés en restaurants veranderen vrij vaak van uitstraling en/of concept. Loopt het een tijdje niet, dan gaat de hele inrichting op de schop, worden ruimtes verbouwd of verandert men de functie van het pand. Door de flexibele infrastructuur en het open protocol van het automatiseringssysteem, is de ondernemer vrij om op welk tijdstip dan ook veranderingen of aanvullingen toe te passen. Altijd zijn er producten verkrijgbaar van een van de ruim 400 fabrikanten die met KNX kunnen communiceren. Zo kan een zaak na een verbouwing weer snel draaien.
In één oogopslag
Voor eigenaar Agricola van Het Postkantoor, die nu drie van zijn panden heeft uitgerust met een gebouwautomatisering op KNX, is er een bijkomend voordeel. Hij kan het beheer van alle drie gebouwen nu via één visualisatiepakket uitvoeren. In één oogopslag ziet hij of alles naar behoren functioneert en kan hij waar nodig ingrijpen