Liever een tweede leven

Hij heeft werkelijk alles mee. De wetgeving, economische situatie, trends. Toch kost het Marcel de Graaf nog menig maal moeite om installateurs over de streep te trekken. De mede-eigenaar van HR Premium Parts & HR Recycling verkoopt gereviseerde onderdelen van installaties. Hoewel installateurs hem steeds beter weten te vinden, houden ze hun reserves. “Volstrekt onnodig, want duurzaam hergebruik heeft de toekomst.”

Marcel de Graaf maakte eerst de nodige omzwervingen voordat hij in de installatiebranche terecht kwam. Na de Hoge Hotelschool werkte hij onder andere in leidinggevende functies in het hotelwezen, ICT en bij de overheid. In 2012, na de zoveelste overheidsreorganisatie begon hij voor zichzelf. Als adviseur van startende ondernemers. Zijn eerste klant? Een installateur.

In één keer raak

Ralph Dito, een installateur uit Twello wilde een tweede bedrijfje opzetten, om gebruikte onderdelen van cv-ketels, nieuwe leven in te blazen. “Ik was gelijk één en al oor. Ik zag de enorme potentie en ben met hem in zee gegaan”, vertelt De Graaf enthousiast. En daarmee was HR Premium Parts geboren.
Het bedrijfje heeft een eenvoudig onderkomen in Twello. Om precies te zijn een loods op een industrieterrein. Binnen staan tafels, stoelen en open stellingkasten met onderdelen, zoals brandautomaten en ventilatoren. De Graaf grijpt een stuk gereedschap van de plank en legt het op de werkbank. Het is rustig vandaag, installateurs maken meestal eerst een afspraak voordat ze langskomen.

95%

Ze leveren afgedankte cv-ketels aan of wisselen defecte onderdelen in voor een net gereviseerde versie. “We krijgen cv-ketels binnen van alle merken”, vertelt De Graaf. “Van Atag tot Remeha, Vaillant, Intergas en Nefit. Vervolgens demonteren we de cv-ketels op een duurzame wijze.”
De werkzaamheden zijn veelomvattend en vinden deels plaats bij speciaal gecertificeerde partnerbedrijven. “We verwijderen eerste de herbruikbare onderdelen. Vervolgens worden de aangeleverde ketels volledig handmatig gescheiden en de schone reststromen gerecycled.” Op zijn LinkedIn profiel claimt De Graaf “zo in staat te zijn om meer dan 95% van de cv-ketels te recyclen.” Voorwaar geen kleine prestatie.

Geef een reactie