Bijna energieneutraal vraagt om kennis van zaken

Praktijkvoorbeeld

Een goed voorbeeld van een PassiefBouwen project waarbij de energetische uitgangspunten de BENG eisen dicht benaderen, is de OdyZee school te Goes. De OdyZee is een school voor speciaal onderwijs en speciaal voorgezet onderwijs voor kinderen met gedrags- en/of psychiatrische problemen. Dit is het eerste onderwijsgebouw in Nederland dat het Passief Bouwen Keurmerk (gebouwd, 2011) heeft verkregen. Het is tevens de eerste school in Nederland die ontworpen en gebouwd is volgens de ‘passief bouwen’ principes. En hiervoor ook het keurmerk (ontwerp én realisatiefase) van de Stichting Passief Bouwen heeft ontvangen. Het nieuwe gebouw is thermisch in balans, kent een zeer goede akoestiek, is daardoor niet meer gehorig en voorziet in de voor deze kinderen zo belangrijke prikkelarme omgeving. Een omgeving met een duidelijke structuur, rust en overzicht. Bovendien ook een omgeving waar kinderen direct in aanraking komen met duurzaamheid. Gekozen is om én passief te bouwen én zoveel als mogelijk te voldoen aan de kwaliteitseisen die horen bij de hoogste score (A) volgens het Frisse Scholen-label. De Passiefschool is een school met een minimaal energieverlies. Daarbij hoort een energievraag voor ruimteverwarming van maximaal 15 kWh per m2 bruto vloeroppervlak en mag het totale primaire energiegebruik maximaal 120 kWh per m2 zijn. Bij de OdyZee wordt dit bereikt door een zeer goede isolatie (een Rc-waarde van 10 m2w/k), extreme luchtdichtheid, balansventilatie met WTW, PV-panelen en zonneboiler op het dak, gebruik van energiezuinige apparaten, daglicht gestuurd HF-verlichting en goede voorlichting aan gebruikers. De CO2-reductie bedraagt maar liefst 85%.

Bouwkundige maatregelen

Hoe ver je de uitgangspunten van PassiefBouwen moet doorvoeren om op BENG-niveau uit te komen, is veelal een kwestie van omstandigheden. Om te beginnen zal het stedenbouwkundig concept bepalen in hoeverre een optimale zon-oriëntatie voor het gebouw valt te realiseren. Maar ook het verhogen van Rc-waarde voor wandisolatie heeft zo z’n grenzen. Het is wel van belang om de juiste afwegingen te blijven maken en daarbij in gedachten te houden dat de energievraag van een gebouw bij de realisatie voor zo’n 50 jaar wordt vastgelegd.

Installatietechnische voorziening

Na aandacht te hebben besteed aan de oriëntatie en bouwkundige randvoorwaarden, komt de selectie van de installatietechnische voorzieningen aan de orde. Hierbij dienen comfort, warmte- en koude behoefte en duurzaamheid voorop te staan. De uiteindelijke keuze voor het al of niet inzetten van een warmtepomp zal mede afhangen van de uiteindelijke energievraag (warmte en/of koude). Daarbij moet ook altijd rekening worden gehouden met de warmtapwaterbehoefte. Een ander punt van aandacht is de ventilatievoorziening. In de meeste gevallen zal de keuze bijna automatisch vallen op een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning •

Geef een reactie