Gebouwautomatisering waar in alle installatiedisciplines tot hun recht komen

20160318_053Brasserie-Hotel Antje van de Statie in Weert heeft een gebouwautomatisering laten installeren waarin alle installatiedisciplines optimaal tot hun recht komen. De E-, AV- en W-installateur, KNX-fabrikant Hager en twee system integrators vonden voor elke uitdaging een oplossing. Best opmerkelijk legt de systeemintegrator Marco Keizers uit: “Veel partijen staan niet open voor zo’n samenwerking. Ze beschermen hun eigen terrein of geven juist hun verantwoordelijkheid uit handen aan het bovenliggende systeem van de ander.”

Marco Keizers is systemintegrator bij Emenem Buildingautomation, het bedrijf dat in deze locatie de diverse besturingssystemen in één gebruikersinterface koppelde. “De beste systemen ontstaan als je iedereen zijn eigen ding laat doen en die vervolgens slim aan elkaar knoopt”, vertelt hij. “Laat iedereen op de achtergrond zijn eigen systemen beheren, meten en regelen, maar laat de klant dat op één plek eenvoudig zien. Vanuit de werktuigbouwkunde zie je vaak heel technische interfaces, die laten zien hoe de stooklijn is, of de kleppen open staan, hoe de ventilatiestand is. Dat interesseert klanten maar weinig. Bij dit pand vroeg men specifiek naar één interface die alles kan besturen, maar aan de oppervlakte alleen het broodnodige toont.”

In-gebruik modus

Zo kan de klant met de interface de diverse ruimtes ‘in-gebruik’ en ‘uit-gebruik’ stellen. Bij ‘in-gebruik’ gaat er een commando in ascii-taal naar de W-installatie, via IP-communicatie. Is de gemeten temperatuur 19 en de gewenste 21 graden, dan volgt automatisch een bevel om verwarmde lucht de ruimte in te sturen. Het ventilatiesysteem krijgt de opdracht om verse lucht toe te voegen. Kortom de hele ruimte gaat in de aanwezigheidsstand. Afhankelijk van de wensen van de gasten, is de preset temperatuur met een paar graden bij te stellen. De lichtscenes vormen geen onderdeel van de ‘in-gebruik’ modus. Per situatie kan de gebruiker voor de juiste sfeerverlichting kiezen in het beeldscherm; de ruimte is dan al op temperatuur en klaar voor ontvangst. Ook is aan te geven of een presentatie-modus nodig is en of men bijvoorbeeld muziek wil streamen. Met de grote videowall kunnen feestgangers, sprekers en gasten draadloos verbinding maken vanaf hun eigen apparatuur via WiFi. Zo kunnen ze presentaties houden en bijvoorbeeld filmpjes laten zien bij trouwpartijen. In de kleinere ruimtes bestaat dezelfde mogelijkheid voor de flatscreens. De BCM 8000 van BCM music systems voorziet de vier zones van achtergrondmuziek.

Geef een reactie