Bijna energieneutraal vraagt om kennis van zaken

Kennisontwikkeling

Dat het realiseren van een BENG met de principes van PassiefBouwen om een andere aanpak vraagt dan gebruikelijk is in de huidige bouw, zal duidelijk zijn. Partijen die ermee aan de slag willen, zullen dan ook vooraf moeten zorgen dat de hiervoor benodigde kennis binnen de organisatie aanwezig is. Om hieraan tegemoet te komen is de Basiscursus PassiefBouwen ontwikkeld. In deze drie- daagse cursus, speciaal bedoeld voor partijen als architecten, bouwkundigen en installatietechnici, worden de aspecten behandeld die voor het realiseren van bijna-energieneutrale woningen op basis van de PassiefBouwen principes van belang zijn. Naast aandacht voor de specifieke kenmerken van PassiefBouwen en het rekenen conform de PHPP-rekenmethodiek, wordt onder andere uitvoerig ingegaan op de bouwkundige eisen en randvoorwaarden, het comfort en gezondheid, de ventilatie en de luchtkwaliteit. Voor meer informatie: www.academynl.nl.

2016-08-foto-1-odyzee-eerste-passief-school-goesPassiefBouwen

Als we hier de uitgangspunten van PassiefBouwen naast zetten, komen we aardig in de buurt van wat we ‘bijna-energieneutraal’ noemen. Met PassiefBouwen doelen we op een (woning)bouwconcept waarbij sprake is van een zeer goede warmte-isolatie en kierdichting. Een passief gebouw maakt optimaal gebruik van passieve zonne-energie, is voorzien van goede zonwering en zomernachtventilatie en uitgerust met gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Zo maar daken volleggen met zonnecollectoren zonder eerst de gebouwschil en dus de primaire energievraag serieus te nemen, is dus geen optie.

Certificaat

Als de woning voldoet aan onderstaande criteria, kan de woning het certificaat ‘PassiefBouwen Keur’ krijgen, mits er een luchtdichtheidsmeting en infraroodcontrole is uitgevoerd:
• Maximale energiebehoefte voor ruimteverwarming en koeling, exclusief hulpenergie voor pomp en ventilatoren per m2 gebruiksoppervlakte: 15 kWh per jaar.
• Maximale primaire energiebehoefte per m2 gebruiksoppervlakte voor ruimteverwarming, koeling, tapwater en elektriciteit (zowel voor de installaties als voor huishoudelijk – ook bijvoorbeeld tv- en computergebruik): 120 kWh per jaar.

Voor Passiefhuizen is het rekenmodel PHPP-NL verkrijgbaar waarmee bovenstaande criteria gecontroleerd kunnen worden. Bij de aanvraag voor een bouwvergunning, moet natuurlijk wel een EPC-berekening volgens NEN 7120 worden toegevoegd.

Geef een reactie