Waterbehandeling

VAN DOUCHEWC’S TOT VOLUMESTROOMBEGRENZERS

Laten we eerlijk zijn, het aantal sanitairexposanten hield niet echt over op de VSK. Toch konden we uit onze bezoekjes aan de stands wel opmaken wat de belangrijkste trends zijn op dit moment. En af en toe vielen er best interessante innovaties te zien.

Zo toont de markt zeker interesse in waterbesparing, maar houdt het geen gelijke tred met de belangstelling die er is voor energiebesparing. Tegelijkertijd zien fabrikanten en leveranciers zich hier ook gesteld voor dezelfde opgave als hun collega’s in de klimatisering: hoe verleiden we de klant om nieuwe technische oplossingen aan te schaffen?

Douchewc
Die laatste vraag speelt onder andere bij douchewc’s. Hoewel de grote fabrikanten al enkele jaren proberen deze toiletten aan de man te brengen, blijft de grote doorbraak achterwege. Een veelgenoemde reden is de prijs. Geberit liet tijdens de VSK een instapmodel zien, de Aquaclean Alba, dat prijstechnisch onder het topsegment zit. En daarmee, bijvoorbeeld interessant kan zijn voor een woningcorporatie.

Specs
De Aquaclean Alba beschikt alleen over de basisfuncties van een Geberit douchewc. Denk aan de TurboFlush-spoeltechniek, WhirlSpray douchetechnologie, automatische voor- en nareiniging van het douchepijpje met vers water, gebruikersherkenning en functies die met de afstandsbediening kunnen worden geactiveerd. Daarnaast is de Alba eenvoudig te installeren, met een easy fast fix bevestiging. De douchewc is sinds deze maand op de markt.

Ontzouten
Lubron vroeg op haar stand om aandacht voor waterontharders én ontzoutingsinstallaties. Volgens de fabrikant zijn waterontharders zo langzamerhand wel ingeburgerd in Nederland en beginnen nu ontzoutingsinstallaties opgang te maken. Met name in het luxe segment, maar ook bijvoorbeeld in de horeca. Dat zou zomaar te maken kunnen hebben met de groeiende aandacht voor wooncomfort sinds corona, waterkwaliteit en hygiëne.

Assistentie
Ook in sanitairland is er een chronisch tekort aan vakmensen. Lubron assisteert mede daarom de installateur bij het inregelen van systemen. De fabrikant gaat niet zelf systemen monteren bij eindklanten, want dan druk je je eigen partners weg, die ook deels voor een stroom aan nieuwe opdrachten zorgen. Trouwens, van meerdere standhouders kregen we te horen dat ze nu volop inzetten op plug&play oplossingen om het tekort aan vakmensen te helpen ondervangen.

Vandaalbestendig
Bij Rada was onder andere een nieuw douchebesturingssysteem te zien met aluminium panelen. Het gaat om een robuuste, vandaalbestendige oplossing. Het paneel is vlak en eenvoudig te reinigen. Het systeem is legionellaproof met cyclische spoelingen. Alle data worden gelogd en zijn via een gb-systeem te raadplegen. Ook zagen we elektronische kranen, wederom legionellaproof door een regelmatige spoeling. De opmars van elektronica en digitale functionaliteiten zet door in sanitairland. Dat vereist dikwijls specifieke kennis. Ook hier was te horen dat de fabrikant vaak bijspringt, omdat de installateur omkomt in het werk. Zo assisteert Rada onder andere bij het aansluiten van oplossingen op GB-systemen.

Matzwart
Matzwart is nu de trend, vertelde zowel Viega als Rada. Viega liet onder andere matzwarte kranen zien en Rada bedieningspanelen in dezelfde kleur. Verder vertelde Viega ons dat marktpartijen steeds meer vragen aan fabrikanten om niet alleen de duurzaamheid van hun producten, maar ook van het productie- en transportproces en de verpakkingen zelf inzichtelijk te maken. Meer en meer opdrachtgevers willen daar namelijk het fijne van weten. Dat wordt mede aangezwengeld door een stroom aan (internationale) regelgeving. Ook de inzameling van gebruikt sanitair kan nog beter worden georganiseerd. In de UK, zo kregen we te horen, wordt al veel meer ingezameld en vervolgens in verschillende afvalstromen gescheiden bij de vestigingen van bedrijven zelf.

Waterbesparing
We zeiden het al: er is belangstelling voor waterbesparing, bijvoorbeeld in de vorm van volumestroombegrenzers, kleinere spoelingen en dergelijke. Zeker in de projectenmarkt. Maar in feite is water nog in zulke ruime hoeveelheden voorhanden kregen we te horen van onder andere Geberit en Rada, dat besparing nog niet bovenaan het verlanglijstje staat van veel opdrachtgevers.

Energiebesparing
Energiebesparing tot slot, mag zich daarentegen wel op meer aandacht verheugen. Zo werd er hardop gefilosofeerd over het verlagen van de watertemperatuur van 38 naar 36 °C in sportaccommodaties én kregen we te horen dat er nog behoorlijk wat te winnen valt door ook leidingen beter te isoleren 

Geruisloze afvoer

Het was een drukte van een jewelste bij de stand van Geberit (zie foto boven). Met name de opstelling met de Silent-Pro SuperTube had veel aanloop. Dit systeem is zo ontwikkeld dat het hydraulisch optimaal afwatert. Het bijzondere kenmerk is de ontluchting, die in de leiding is geïntegreerd via een doorlopende luchtkolom. Dit maakt een omloop- of secundaire ontspanningsleiding overbodig. Het systeem bestaat uit drie functionele fittingen, in d90 en d110: het Silent-Pro SuperTube Carve T-stuk, de BottumTurn bocht en de BackFlip bocht. Het Silent-Pro Carve T-stuk bereikt een 50 procent hogere afvoercapaciteit, vergeleken met conventionele standleidingen, aldus de fabrikant. Bij de BottomTurn bocht zorgt een verandering van richting dat de watermuur breekt en de ringvormige stroming een gelaagde stroming wordt, zónder de luchtkolom te verstoren. De BackFlip bocht brengt de gelaagde stroming terug in een ringvormige stroming zonder dat een hydraulische afdichting wordt gecreëerd. De interne luchtkolom in de navolgende standleiding blijft hierdoor intact. De Silent-Pro Super Tube kan onder andere worden toegepast voor de afvoer van gebouwen en als conventionele dakafvoer.

Waterontharder

Waterontharders zijn nu wel ingeburgerd, vertelde Lubron ons. Op de stand brachten zij onder andere de Easysoft onder de aandacht. In de Easysoft SXT2 is zowel de hars-tank als het zoutvat opgenomen in een speciaal ontworpen compact kabinet. Deze waterontharder is in verschillende capaciteiten leverbaar. De Easysoft SXT2 wordt door middel van een op de hars-tank gemonteerde en gepatenteerde stuurklep aangestuurd en heeft een geïntegreerd hardwaterbijmengventiel (instelling resthardheid). De regeneratie van deze waterontharder kan op twee manieren worden uitgevoerd, namelijk zowel op basis van tijd als op volume. Wat zijn de voordelen van dit systeem? Onder andere:
• minder poetswerk, groot comfort
• langere levensduur van elektrische apparaten
• zeer compact gebouwd
• zeer eenvoudige bediening
• kostenbesparend op energiegebruik van apparatuur en reinigingsmid­delen
• zuinig met spoelwater door eigentijdse besturingstechnologie

Controle

Rada bracht tijdens de VSK haar ‘Mono Control’ beheersysteem onder de aandacht. De Rada Mono Control 120 voor een douche of wastafel bestaat uit een infrarood bedieningssensor voor wandmontage met 3 meter kabel en een inbouwdoos met daarin een stuurmodule en een 1/2” magneetventiel met kogelafsluiter, aansluiting 15 mm knel. Het systeem is hygiënisch, vandaalbestendig, kent geen cyclusspoeling en is
stand-alone aan te sluiten op een separate, los verkrijgbare 12V voeding. De Mono Control kan onder andere toegepast worden in de gezondheidszorg, onderwijsgebouwen, sportcomplexen, overheidsinstellingen, industriegebouwen en openbare wasruimtes en toiletten.