Internationale trends

COMFORT, BESPARING EN HERGEBRUIK?

Laten we eerlijk zijn, we kregen tegenstrijdige boodschappen te horen tijdens De Mostra Covegno. De ene standhouder hamerde op het belang van waterbesparing, de ander vond het absoluut geen thema. Hetzelfde gold eigenlijk voor het verduurzamen van de systemen zelf. Waar waren ze het dan  wel over eens?

Dat alle klanten op zoek zijn naar comfort en hygiëne. En dat is eigenlijk niet zo vreemd. We stellen hogere eisen aan het sanitairwerk in onze woningen. Tegelijkertijd blijft legionella, zowel in de woningbouw als utiliteit, een thema. De pandemie heeft hier ook een duit in het zakje gedaan, omdat we langere tijd thuis hebben doorgebracht, ook om te werken en we alerter zijn geworden op gezondheidsrisico’s.

Legionella
GF Piping Systems toonde onder ande­re het Hyclean Automation System. Dit intelligente drinkwatersysteem zorgt
geheel geautomatiseerd voor de hy­draulische balans en doorspoeling. Zo wordt energie bespaard en legionella voorkomen. Het systeem is onder an­-
dere geschikt voor appartementencomplexen, de hospitality branche, zorg en de industrie. De Hyclean logt data en is onder andere via een app te raadplegen.

Circulaire fittingen
Elysee legde ons uit hoe ingewikkeld het is om op een betaalbare manier circulaire fittingen te produceren. “Zeker 60% van de fabrikanten zijn op de een of andere manier al bezig om leidingen op de markt te brengen met gerecycled materiaal. Maar fittingen worden met een mal gemaakt en dat is een moeilijker procedé. Wij maken nu fittingen van gerecycled polypropyleen. Er is veel belangstelling, maar klanten zijn nog huiverig om over te stappen. Zo vragen ze zich af of de kwaliteit wel hetzelfde is.”

Begrenzen
Neoperl wilde graag haar FSG-serie volumestroombegrenzers onder de aandacht brengen. Ze hebben een ‘smooth closing’, zoals dat dan heet en zorgen voor een flow control.
De FSG-serie wordt in het paneel, direct achter de bedieningsknoppen gemonteerd. Doelgroep: met name de woningbouw.

Pomp
Xylem had haar paradepaardje aan de rand van de stand neergezet. Het ging om de Lowara e-LNE intelligente pomp met variabel toerental en een zeer hoog rendement IES2-aandrijfsysteem inclusief IE5 permanentmagneetmotor (tot 1,5 2,2 kW). De pomp is gecertificeerd voor gebruik in drinkwater, heeft een debiet tot 900 m3/u en een opvoerhoogte tot maximum 95 M.

Concluderend
Deze pomp gaf wel duidelijk een trend weer: naast comfort en hygiëne wordt energie-optimalisatie steeds belangrijker in de sanitairwereld. En dus niet energiebesparing. Een standhouder lichtte die laatste trend als volgt toe: “De bulk van het energiegebruik in de gebouwgebonden omgeving zit ‘m vooral in HVAC. Qua watergebruik valt veel minder winst te behalen; het is slechts een druppel in de oceaan.” 