Verpleeghuis de Savelberg in Gouda
Oplossingen
“We testen eerst iedere nieuwe Android-release voor smartphones, voordat we adviseren om wel/niet over te stappen. Ook het WiFi-vraagstuk is opgepakt. Met de hulp van deskundige partners, zoals de ICT-afdeling van Zorgpartners, hebben we de snelheid, dekking en roaming gecheckt. Pas toen die kwalitatief in orde waren, zijn we Conview Care gaan installeren.” Volgens Coppes kon Leertouwer niet heen om een Voice Over WiFi systeem. “Hiermee anticiperen we al op de toekomst, als beeldbellen en andere functionaliteiten ingeburgerd raken. Bovendien zal deze keuze op termijn goedkoper uitpakken dan conventionele domotica-concepten.” Bleven over alle kwesties die betrekking hadden op privacy en omgang met patiënten. “Hiervoor zijn voorlichtingsbijeenkomsten en trainingsprogramma’s op poten gezet.”
Leefcirkels
De Savelberg telt 9 verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich horeca, winkeltjes en een ontmoetingsruimte. Alle etages hebben 15 woningen (kamers) en een kleine ontmoetingsruimte. Conview Care werkt met leefcirkels. Iedere bewoner draagt een polsbandje met een sensor. Op strategisch gelegen punten, bijvoorbeeld bij deuren, bevinden zich bakens. Per bewoner kan ingesteld worden welke bewegingsvrijheid verantwoord is. Sommige bewoners kunnen zich over de eigen afdeling bewegen. Anderen mogen in het hele pand rondlopen en er zijn cliënten die zelfstandig de tuin in kunnen. Als een cliënt buiten zijn/haar leefcirkel treedt, krijgt de verzorging een alarmmelding. Uiteraard kunnen bij iedere cliënt de leefcirkels worden gewijzigd. Ook is het mogelijk om een tijdvenster in te stellen, waarbij de bewoner bijvoorbeeld alleen overdag de tuin in mag en ’s avonds niet.
Meer
Maar Conview Care biedt meer. Laten we nog even resumeren hoe het systeem werkt en vervolgens verder inzoomen op de mogelijkheden. Allereerst is er effectief ingespeeld op de laatste technologische trends. Anno 2016 hebben we het dan over WiFi, IP en open hard- en software. De basis van Conview Care bestaat daarom altijd uit WiFi, smartphones en het IQ Messenger platform. Bovenop deze basis kan nagenoeg iedere vorm van open hardware worden toegepast. De zorgprofessional blijft met dezelfde app werken op zijn smartphone, waardoor het vele malen makkelijker is om nieuwe technologieën toe te passen. Denk hierbij aan zorgoproepsystemen, smart sensors, dwaaldetectie, CCTV, domotica, toegangscontrole, telefonie en ga zo maar door. Bovendien kunnen bestaande verpleegoproepsystemen en communicatie-oplossingen, die nu een sterke marktpositie hebben, gekoppeld worden. Dit geheel zorgt in de woorden van Leertouwer voor een toekomstvaste oplossing.