Renovatie Siemens kantoren

leed-platinumDe renovatie bij Siemens startte begin 2014. Eerst werd het karakteristieke hoofdkantoor uit 1972 van Van Mourik Vermeulen architecten flink aangepakt en verkreeg het een LEED Gold certificaat. Het naastgelegen gebouw uit de begin jaren negentig, een ontwerp van toenmalig Siemens architect Günter Standke, werd daarna eveneens gerenoveerd en verkreeg een LEED Platinum certificaat. De panden hebben gezamenlijk een omvang van zo’n 29.000 vierkante meter. Het past niet in de visie van Siemens om een structureel goed pand te slopen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de onderneming en duurzaamheid begint bij hergebruik.

Siemens is sinds de renovatie niet langer eigenaar van de panden. Het complex is gekocht door PingProperties. Siemens huurt het complex langdurig via een sale-and-lease-back-constructie.

Het uit 1972 daterende gedeelte is in gebruik als hoofdkantoor van Siemens Nederland. Het uit de jaren negentig stammende gedeelte is verhuurd en wordt begin volgend jaar betrokken door het Europese hoofdkantoor van ingenieursbureau Jacobs.

Toegepaste installatietechniek

Met het TRA-systeem (Total Room Automation) worden het klimaat, de verlichting en de zonwering aangestuurd. Sensoren van het TRA-systeem zien dat er gebruikers aanwezig zijn. Als er op een werkplek zon binnenkomt gaat automatisch de zonwering naar beneden en dimt het licht. Daar ligt een flinke energiebesparing. Hier telt voor het binnenklimaat mee dat het belangrijk is dat men de warmte tegenhoudt, want dan hoeft er niet veel bijgekoeld te worden.

De gebouwautomatisering werkt met de gestandaardiseerde communicatieprotocollen KNX en BACnet. De bediening van alle primaire installaties werken op BACnet. De naregeling en alle installaties op veldbusniveau lopen via KNX.

De armaturen zijn aangesloten op DALI. Deze standaard voor verlichtingsbesturing is weer gekoppeld aan KNX. Dit maakt dat ieder armatuur heel nauwkeurig aan te sturen is met de ruimteregelaars. Om de 1 meter 80 zitten er datapunten in het plafond. In totaal zijn er meer dan 5.100 KNX-actoren op KNX toegepast, en 8.000 DALI-gestuurde armaturen.

Osram hield zich bezig met de verlichtingssystemen. Er is gekozen voor op maat gemaakte 35 watt T5 fluorescentiearmaturen met DALI E-VSA. Deze armaturen passen het beste bij de ‘open office’ indeling van de gerenoveerde kantoren.

Op de verlichting kon Siemens ten opzichte van de oude situatie flink besparen. Door de 35 watt T5 Osram fluorescentiearmaturen te gebruiken in plaats van de bestaande 58 watt T8 wordt al meer dan 45 procent ten opzichte van de oude situatie bespaard. Voor alle overige posities, zoals verkeersgebieden en bijvoorbeeld de parkeergarage, is gekozen voor de Led-verlichting van Osram.

Het gebouwautomatiseringssysteem levert een additionele besparing op, omdat het regelen van de verlichting gebeurt op basis van daglichtinval en aanwezigheidsdetectie. Door deze regeling gecombineerd met de toegepaste energiezuinige verlichting kan de besparing oplopen tot 75 procent van de oorspronkelijke kosten voor de verlichting.
Alle gebouw gebonden installaties worden zo efficiënt en integraal mogelijk aangestuurd. Siemens heeft gekozen voor één infrastructuur voor zowel de E- als W-installaties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van KNX.

Het pand heeft na renovatie overal daglichtafhankelijke lichtregeling, aanwezigheidsdetectie en individuele regelbaarheid van licht en thermisch comfort. Er wordt gebruik gemaakt van warmteterugwinning uit ventilatielucht, daarnaast wordt er gebruik gemaakt van groene stroom.

Geef een reactie