Ventileren van woningen
Een gezond binnenklimaat en gebruiksgemak zijn de belangrijkste aandachtspunten bij de keuze van een ventilatiesysteem. Innovaties zoals radiografische afstandsbedieningen, ingebouwde automatisch werkende vochtsensoren en intelligente CO2-sensoren maken daarbij het verschil. Wat is er zoal mogelijk?
In woningen gebouwd na 1985 zit vrijwel altijd een mechanisch ventilatiesysteem, dat zorgt voor voldoende frisse lucht voor de bewoner en afvoer van vochtige en vervuilde lucht. Maar een slecht werkend systeem kan juist gezondheidsklachten veroorzaken en de kwaliteit van de woning aantasten. Het tijdig vervangen van zo’n systeem is dus gewenst, ook al omdat een nieuwe woonhuisventilator energiezuiniger is en stiller werkt. Uitgevoerd met een gelijkstroommotor is een jaarlijkse besparing van 60 euro op de energierekening mogelijk. Hoewel een laag energiegebruik aan belang heeft toegenomen de laatste tijd, mag dit niet ten koste gaan van het binnenklimaat en gebruikersgemak. Gelukkig is dit ook niet nodig.
Vochtsensor
Zo zorgt een automatisch werkende vochtsensor ervoor dat de bewoner geen handeling hoeft te verrichten om het vocht uit zijn woning te laten halen. De vochtsensor is standaard ingebouwd in de behuizing van de ventilator (foto) en reageert automatisch op een stijging van de luchtvochtigheid bij koken of douchen. In deze situatie gaat de ventilator voor een ingestelde periode in een hogere stand ventileren om het vocht uit de woning te halen.
Afzuigventielen en roostersDenk bij het vervangen van een ventilatietoestel ook aan de afzuigventielen in het plafond en de roosters in de kozijnen. Door de jarenlange werking treedt hierin vervuiling op. Het schoonmaken of vervangen van de afzuigventielen is dan ook een essentieel deel bij onderhoud en vervanging. Let wel op dat hierna op de juiste luchthoeveelheid worden ingeregeld. Een slecht ingeregeld ventilatiesysteem zal niet optimaal werken, meer energie gebruiken en meer geluid maken. |
CO2-sensor
Het toepassen van CO2-sensoren in woon- en slaapkamers gegarandeert hier een constant goede luchtkwaliteit. De sensoren worden aangesloten op een 230 Volt voeding en sturen radiografisch een signaal naar het ventilatietoestel op het moment dat de CO2-waarde in de ruimte stijgt. Een druk op de bedieningstoets van de CO2 ruimtesensor informeert de bewoner over de modus waarop de sensor is ingesteld en de luchtkwaliteit. De leds doven na 30 seconden zodat er geen storende verlichting is. Voor de woonkamer kan een zogenaamde CO2-bedieningssensor worden toegepast. Naast het meten van de luchtkwaliteit en het aansturen van de ventilator is de sensor uitgevoerd met een bedieningsmogelijkheid om handmatig de ventilatie in een hogere stand te zetten op de momenten dat hier behoeft aan is. Een bedieningssensor beschikt ook over een afwezigheidsstand.
Radiografische bediening
In de keuken is een radiografische bediening een goed alternatief voor de oude standenschakelaar. De rf-bediening geeft de bewoner meer mogelijkheden dan de bestaande schakelaar. Zo zit er een timerstand op de bediening, die ervoor zorgt dat het toestel een gewenste tijd in de stand ‘hoog’ draait. Na het verstrijken van die tijd keert het toestel terug naar de laatst gekozen stand.