Slim klimaat
Werktuigbouwkundige installaties
De oudbouw is het voormalige Philips Natlab, waar lang natuurkundig onderzoek is verricht en onder meer de compact disc en dvd zijn ontwikkeld. Toen het Strijp-S-gebied nog een industriële invulling had, raakte de grond vervuild. Er is daarom een bodemsaneringsproces in gang gezet, waarbij grondwater wordt rondgepompt om het natuurlijke saneringsproces te versnellen. SintLucas draagt bij aan het saneringsproces door het grondwater af te nemen. Het grondwater staat in een tegenstroomapparaat energie af aan de installaties binnen het gebouw. ’s Winters wordt de warmte aan het grondwater onttrokken en in een warmtepomp verder opgewaardeerd. Daarna wordt deze warmte gebruikt voor vloerverwarming in de nieuwbouw en voor de luchtbehandelingskasten, die zowel de nieuwbouw als bestaande bouw bedienen. ’s Zomers wordt via het tegenstroomapparaat koude aan het grondwater onttrokken. Vervolgens wordt deze zonder tussenkomst van de warmtepomp benut.
Vrije koeling
Het pand maakt niet alleen gebruik van vloerverwarming en –koeling, maar wordt ook verwarmd en gekoeld met ventilatielucht. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vrije koeling.
‘s Nachts neemt de thermische massa van het gebouw koude op. Hiermee wordt het gebouw iedere nacht voorbereid op een dag met een hoge interne warmtelast van onder meer studenten, computers en beamers. Op deze wijze gaat de energierekening flink omlaag.
Uitdagingen
Door de vloeropbouw in de bestaande bouwdelen waren de mogelijkheden om vloerverwarming en –koeling toe te passen, begrensd. Ook zorgde de slechtere bouwfysische staat ervoor, dat een hogere verwarmingscapaciteit nodig was. Daarom is er in de oudbouw gekozen om gebruik te maken van radiatoren, die op hoge temperatuur gestookte cv-ketels werken. Door het toepassen van de cv-ketels is een back-up systeem voor warmteopwekking gerealiseerd, zodat er tijdens storingen of onderhoud aan de warmtepomp of de bronnen nog steeds warmte aan het nieuwe gebouw wordt geleverd.
CO2 gestuurde ventilatie
Door het dynamische karakter van het SintLucas College en de verschillende gebruikers varieert de bezetting van de ruimten voortdurend. De ventilatie wordt per ruimte geregeld op basis van het gemeten CO2-niveau. De twee luchtbehandelingskasten zijn via een ondergronds plenum met elkaar verbonden. Zo kan iedere plek in het gebouw van voldoende lucht worden voorzien zonder een onnodig hoge capaciteit op te stellen. De retourlucht verplaatst zich door de gang en het atrium, zonder dat er kanalen aan te pas komen. Deze lucht komt via roosters terecht in het trappenhuis van de hoogbouw en wordt op de zevende verdieping afgezogen door de luchtbehandelingskast.