Nieuwe toekomst in de branche

De technische installatiebranche is meer dan ooit permanent op zoek naar nieuwe vakmensen. Dat is een uitdaging omdat de eerste signalen van krapte op de arbeidsmarkt in de techniek doorklinken. Verschillende acties worden opgezet om meer mensen te interesseren voor de techniek achter Nederland. Hierbij kijken bedrijven ook naar die mensen die gevlucht zijn en in ons land een nieuwe toekomst zoeken.

In het hele land vinden er projecten plaats om deze statushouders in korte tijd op te leiden tot elektrotechnische en werktuigkundige leerling- of hulpmonteurs voor de technische installatiebranche. Een opleiding biedt immers kansen en meer. Het is een eerste stap naar een toekomst.
Op 16 juni aan bezocht Doekle Terpstra, voorzitter van installateurskoepel Uneto-VNI, InstallatieWerk Zuid Holland; één van de opleidingslocaties die statushouders opleidt. “De sector zit in de lift. Mede dankzij de energietransitie verwachten we de komende jaren 20.000 vacatures. Daarom is dit initiatief zo belangrijk. Een baan in de techniek betekent een baangarantie in de nieuwe groene economie! Als branche werken we graag samen met gemeenten om mensen een toekomst te geven. Samenwerkingen als deze geven de regionale arbeidsmarkt een forse impuls. En dat is nodig. Niet alleen in Zuid-Holland, maar in alle regio’s.”

Inclusief

Landelijk worden via het Sectorplan voor de Technische Installatiebranche inmiddels ruim 50 statushouders bemiddeld naar werk. En dat is pas het begin. Dankzij lokale samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, gemeenten én scholen vinden steeds meer statushouders de juiste plek binnen de branche. Een technische achtergrond is hiervoor geen vereiste. Het enige wat nodig is, zoals bij iedere potentiele vakman, is gevoel voor techniek. Terpstra: “We willen een inclusieve branche waar iedereen welkom is. En dat is wat we met dit en andere initiatieven proberen te realiseren.”

Regionale samenwerking

Ook in Deventer bij Van Lente Systeemintegratie merkte men de kracht van regionale samenwerking. “Samen optrekken in de regio om de branche sterker te maken met de juiste mensen. Dat is wat we hier hebben gedaan. We weten al langer dat we mensen hard nodig hebben, daar moet je dus op tijd in spelen”, aldus HR-manager Monica Ubas van Van Lente Systeemintegratie. START.Deltion, onderdeel van het Deltion College, zocht eerder dit jaar contact met dit bedrijf, dat zich al langere tijd voorbereidt op de te verwachten krapte op de arbeidsmarkt. Het bedrijf startte in 2008 een eigen academie: de Van Lente Academie. In een volledig ingerichte praktijkruimte verzorgt de eigen praktijkopleider opleidingen op maat voor iedereen in de regio. “Het Deltion College kent ons als werkgever en als opleider, we werken nauw samen in de regio. Zij vroegen of onze opleiding plek had voor twee talentvolle statushouders. Ik wilde dat gesprek graag aangaan. Iedere vakman is immers welkom”, aldus Ubas. Al snel zag het bedrijf de grote potentie van deze mannen én hun passie voor techniek. Na een interne opleiding konden beide mannen direct als leerling aan de slag voor het bedrijf.

Elkaar leren kennen

Bij Van Lente is het standaard om nieuwe werknemers te koppelen aan ervaren collega’s om de kneepjes van het vak te leren. Maar ze maken zo ook kennis met de normen en waarden in het bedrijf én hebben een vast aanspreekpunt. Vanuit het bedrijf wordt er ook standaard gekeken welke projecten het beste passen bij de nieuwe collega’s. Zo ook bij de statushouders. “Er ontstond een bijzondere sfeer op de werkvloer,“ aldus Ubas. “Je merkte de oprechte belangstelling voor elkaar, maar ook begrip. De statushouders vertelden hun eigen verhalen die indruk maakten op de andere collega’s. Men heeft namelijk soms echt heftige dingen meegemaakt. En er was anderzijds veel nieuwsgierigheid naar Nederlandse gebruiken. De wil om echt Nederland te leren kennen is er”, aldus Ubas. Taal is hierbij, zeker in het begin, een drempel. Volgens Ubas is het daarom belangrijk om te stimuleren dat er direct Nederlands wordt gesproken op de werkvloer, zodat de nieuwe Nederlanders de taal snel oppikken.

Trots

De trots van de nieuwe werknemers dat zij een plek hebben gevonden en echt een toekomst kunnen gaan opbouwen, is een inspiratie voor hun collega’s. Maar het draagt ook bij aan een sterke teambuilding. Monica Ubas merkt het aan de kleinste dingen. “Het ongeloof van een statushouder die van het bedrijf zijn eerste verjaardagskaart in Nederland krijgt. De brede grijns op de gezichten van de statushouders toen zij voor het eerst in hun werkkleding op de foto gingen. Maar niet alleen de trots zorgt voor inspiratie bij hun collega’s. Deze werknemers zijn ongelofelijk gemotiveerd, gepassioneerd en betrokken en dat straalt af op de rest van het bedrijf.”

Regionale partners

Samenwerking binnen de regionale arbeidsmarkt is een belangrijke randvoorwaarde om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Zowel in Zoeterwoude als in Deventer zorgt de regionale samenwerking tot banen voor nieuw talent. Het advies van deze bedrijven: ga op zoek naar partners in je regio! Ubas: “Instroom van nieuwe vakmensen kan je alleen maar realiseren als je samenwerkt. Het is gewoon een samenspel. Met elkaar weten we meer dan alleen. Scholen, bedrijven, gemeenten, UWV. We hebben allemaal hetzelfde doel. Mensen op de juiste plek aan het werk helpen en de regionale economie stimuleren. Want er ligt een mooie toekomst.” 

Statushouders aan de slag bij u?

Vanuit het Sectorplan voor de Technische Installatiebranche kunnen statushouders in korte tijd worden opgeleid tot elektrotechnische en werktuigkundige leerling- of hulpmonteurs in de technische installatiebranche. Ook belangstelling? Uw eigen regionale arbeidsmarktcoaches vervullen hierbij een centrale rol. Zij leggen in uw regio de verbinding tussen werkgevers, werkzoekenden, gemeenten en opleiders.

Het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatiebedrijf (OTIB) heeft voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit (SAM) in 2016 gelanceerd. Het Steunpunt is een instrument om de arbeidsmarkt te verstevigen, vanzelfsprekend vanuit een intersectorale blik. De regionale arbeidsmarktcoaches zijn hierbij essentieel omdat zij weten waar de arbeidsvraag en het arbeidsaanbod van de technische installatiebranche zich bevindt. Werkgevers en werknemers kunnen kosteloos een beroep doen op de arbeidsmarktcoach om op weg te worden geholpen naar de beste match!

Benieuwd naar wat de regionale arbeidsmarktcoaches voor u kunnen betekenen? Neem dan direct contact op met het steunpunt via tel. 0800-6061. Daar wordt u doorverwezen naar de arbeidsmarktcoach in uw regio. Meer informatie over het Steunpunt en uw regionale arbeidsmarktcoaches vindt u op www.steunpunt.otib.nl