Bedrijfsopvolging

Stel je bent 60 jaar, hebt een installatiebedrijf en overweegt om te stoppen. Hoe pak je dat dan aan? Aan wie verkoop je het bedrijf? De concurrent, een nieuwe partij? Klop je aan bij een bemiddelaar om een geschikte koper te vinden? Dga’s die hun bedrijfsopvolging willen regelen, krijgen te maken met honderden vragen. Sinds kort kunnen ze terecht bij Houwers & Partners, specialist in bedrijfsbemiddeling en bedrijfsopvolging.

‘De installatiebranche’ bestaat niet. In feite gaat het om een sector waarin een rijke verscheidenheid aan bedrijven actief is. De één profileert zich als totaalinstallateur, de ander richt zich alleen op W- of E-installaties. Sommige bedrijven hebben duizenden werknemers in dienst, anderen slechts twee. En waar de één alleen cv-ketels installeert en onderhoudt bij een lokale klantenkring, bedient de ander grote internationale bedrijven met een breed spectrum aan duurzame technieken. De variatie is groot, de onderlinge verschillen ook, toch, laten we reëel wezen, zijn er wel tot op een bepaalde hoogte gemeenschappelijke kenmerken te vinden.

MKB-sector

Zo hebben veel bedrijven een MKB-achtergrond en zijn ze in handen van families. Maar ook binnen het Middenkleinbedrijf is de diversiteit enorm. Er draaien bedrijven mee met enkele mensen in dienst, tegelijkertijd zijn er ook ondernemingen actief met 250 werknemers. Vooral in de categorie familiebedrijven met 5 tot 50 werknemers lopen de eigenaren vaak tegen hetzelfde probleem aan, blijkt uit de praktijk: hoe regel ik mijn opvolging?

Bedrijfsopvolging

Stel je tikt de pensioengerechtigde leeftijd aan. De afgelopen 30 jaar heb je zelf een bedrijf uit de grond gestampt en een trouwe klantenkring opgebouwd. Nu vind je het tijd om je bedrijf van de hand te gaan doen, achterover te leunen en te genieten van je centen. Binnen de familie is geen interesse en ook personeelsleden staan niet te springen om het roer over te nemen. Maar toch; we zitten in een sector, waarin zelfs tijdens de crisis nog een chronisch gebrek aan vakmensen was. Dan moet het toch geen moeilijke klus zijn om een mooie prijs te krijgen voor je installatiebedrijf met deze hoogconjunctuur?