Van nachtspoeling tot toiletspoeling via daktuin

referentie_ravel_2Natuurlijke ventilatie voor studenten

Eén van de opvallendste studentencomplexen van ons land is Ravel Residence met zijn kunststof gevel en modulaire opzet. Het gebruik van gezonde technieken stond centraal in het ontwerp van het aan de Amsterdamse Zuidas gelegen gebouw. Geluidscomfort was een belangrijke aandachtspunt, gezien de ligging van het complex aan zowel een treinstation, snelweg én aanvliegroutes van Schiphol. Met name omdat er natuurlijke ventilatie werd toegepast. In het gebouw zijn 300 stuks geluiddempende susrooster toegepast, voorzien van duurzaam dempingsmateriaal. Daarnaast is het gebouw voorzien van tweezijdig brandwerende ventilatieroosters om aan de brandveiligheidseisen te voldoen.
Ravel Residence is in feite een klein dorp. Het vijf verdiepingen tellende complex telt 800 studentenappartementen en daarnaast voorzieningen zoals een café, lounge en wasserette. Op het dak zijn onder meer een basketbalterrein en moestuin terug te vinden. De ruimtes kunnen gemakkelijk van functie veranderen dankzij een modulair bouwsysteem.
“De keuze van onze opdrachtgever viel op twee type roosters”, vertelt Hendrik Dejonghe, marketing manager bij Duco. “Enerzijds werden er 300 stuks van GlasMax ‘ZR’ geïntegreerd, voorzien van duurzaam dempingsmateriaal op basis van geperst vlokkenschuim. Dit susrooster combineert verschillende voordelen: plaatsing zowel rechtstreeks op glas – met een minimale glasaftrek van 80 mm – als in (compacte) kalf, en beschikbaar in vier verschillende luchtspleten (10, 15, 20 of 25 mm). Vanwege brandveiligheidseisen zijn verder tweezijdig brandwerende ventilatieroosters van het type FireMax ‘ZR’ toegepast.”

Renovatie Siemens kantoren

De renovatie bij Siemens startte begin 2014. Eerst werd het karakteristieke hoofdkantoor uit 1972 van Van Mourik Vermeulen architecten flink aangepakt en verkreeg het een LEED Gold certificaat. Het naastgelegen gebouw uit de begin jaren negentig, een ontwerp van toenmalig Siemens architect Günter Standke, werd daarna eveneens gerenoveerd en verkreeg een LEED Platinum certificaat. De panden hebben gezamenlijk een omvang van zo’n 29.000 vierkante meter. Het past niet in de visie van Siemens om een structureel goed pand te slopen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de onderneming en duurzaamheid begint bij hergebruik. Lees hier de uitgebreide beschrijving van dit project

leed-platinum

LEED Platinum kantoorgebouw

Het eerste LEED Platinum certificaat voor grootscheepse renovatie van een kantoorgebouw in ons land is verleend aan het uit de begin jaren negentig stammende ‘Siemens kantoor’ in het Haagse Beatrixkwartier. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design en is een internationaal keurmerk dat bouwwerken wereldwijd beoordeelt op de duurzame kwaliteiten van het ontwerp, de realisatie en het beheer van gebouwen. De renovatie werd deze zomer voltooid en uitgevoerd door aannemer BAM, samen met LEED- en installatietechnisch adviseur Deerns en JHK Architecten. Het gebouw is voorzien van schakelmateriaal en systemen voor comfort, security (toegangscontrole, ontruiming en inbraakpreventie), brandveiligheid en energiemanagement •

 

Geef een reactie