Van nachtspoeling tot toiletspoeling via daktuin

De integrale gevel als een service

Over een aantal jaar zou het goed mogelijk kunnen zijn dat gebouwcomponenten als een dienst in de markt worden gezet. De volledige focus ligt hier bij de eindgebruiker: wat zijn zijn wensen bij het gebruiken van de ruimten achter de gevel? Wat is ervoor nodig om de gebruiker een optimaal rendement te laten behalen? Hoe vertaalt dit zich in de gevel? Deze vragen zijn onder andere uitgewerkt binnen het pilotproject waar AluEco/VMRG en TU Delft met een grote groep bedrijven aan hebben gewerkt. Onlangs is een mock-up geïntroduceerd van een integrale gevel die aan een van de TU Delft gebouwen is bevestigd. Lees hier de uitgebreide beschrijving van dit project

gevel-buitenzijde-close-upCirculair gevelconcept met klimaattechniek

Aan één van de gebouwen op de TU Delft campus is een integrale gevel mock-up gemonteerd. In deze gevel worden diverse functies samengevoegd, zoals ventilatie en verwarming. Deze verzameling functies zijn verdeeld over vier type panelen. Het eerste paneel beschikt over de basis functionaliteiten van een traditionele gevel. Het tweede wekt energie op en is gekoppeld met een ventilatie-, verwarming- en koelingunit. Het derde paneel laat verschillende zonweringtechnieken zien en het laatste heeft een nieuwe type buitenzonwering met metalen lamellen. De ramen in de gevel worden automatisch aangestuurd. Deze zijn samen met de zonweringunits en de ventilatie-voorziening aangesloten op een wifi-netwerk. Via een tablet zijn alle onderdelen te besturen.
Met deze gevel is een eerste aanzet gegeven voor het werken aan de circulaire economie in de gevelsector. Het circulaire aspect aan deze gevelonderdelen is dat de gebruikte componenten makkelijk gedemonteerd en vervangen kunnen worden. Tevens zijn de producten makkelijk te recyclen (bijvoorbeeld omsmelten) als er geen hergebruik meer mogelijk is, zodat dit kan dienen als grondstof voor nieuwe producten. Het uiteindelijke doel van de mock-up is circulaire businessmodellen te ontwikkelen voor de eindgebruiker van een gebouw.

goede-doelenToiletspoeling via daktuin

De nieuwe huisvesting van de Goede Doelen Loterijen, een lang leegstaand kantoorgebouw in Amsterdam-Zuid, zal de Breeam kwalificatie ‘Outstanding’ krijgen voor duurzaamheid. Het pand zal daarmee een van de duurzaamste gerenoveerde gebouwen van Nederland worden. Er komt een openbaar restaurant, een studio waar de tv-programma’s Koffietijd en RTL Live! worden opgenomen, een hal en auditorium voor exposities en lezingen. Het dak is met zo’n 2.400 m2 aan zonnepanelen een belangrijke opwekker van duurzame energie. Daarnaast wordt er regenwater opgevangen, dat deels wordt gebruikt om de daktuin te irrigeren en dient voor de toiletspoelingen en sprinklerinstallatie. Door te kiezen voor renovatie van een bestaand pand in plaats van nieuwbouw, en te renoveren volgens de allerlaatste technieken op het gebied van duurzaam bouwen wordt de nieuwe huisvesting een nagenoeg circulair en energieneutraal pand.

Geef een reactie