Luchtbehandeling en Ecodesign

Aanpassen

IMG_3990Eind vorig jaar, begin dit jaar, was Sys­temair druk doende met het aanpassen van omschrijvingen en bestekken van een aantal projecten aan de nieuwe producteisen. Van den Boomen: “Als je producten gaat toepassen, is het moment van levering bepalend of ze vallen onder de nieuwe regelgeving, en niet het moment waarop je een vergunning hebt aangevraagd of een vergunning hebt gekregen voor je gebouw. Ik denk dat heel wat bedrijven zich toch een beetje overvallen hebben gevoeld door de veranderingen. Het zou me dan ook niet verbazen als ook nog in de loop van het jaar adviseurs en installateurs benaderd zullen worden door klanten die zich afvragen hoe het nu precies zit met al die regels.”
Als je de regelgeving overziet, zijn er dan nog wensen? “Laat ik er één ding uitpikken”, zegt Van den Boomen. “We zouden graag een gelijkwaardigheidsbeginsel voor systemen of voor gebouwen hebben. Dit betekent dat je niet op productniveau, maar per systeem of gebouw bekijkt hoe het zit met de warmteterugwinning.”

Groter

Wat zijn de praktische gevolgen van ErP/Ecodesign? “Om te voldoen aan de wettelijke norm om meer rendement te behalen, zal de luchtsnelheid in de unit omlaag moeten. Dit betekent dat de unit groter wordt. Het deel waar het warmtewiel en de filters in zitten, zal groter geselecteerd moeten worden. De platenwisselaar wordt groter. Hetzelfde geldt voor een twincoil systeem.” Dat laatste is overigens nog een flinke uitdaging, omdat het rendement van dit systeem relatief gezien het meest verhoogd moet worden. Van den Boomen wijst erop dat bij vervanging van een bestaande unit zonder wtw, het bijna onmogelijk wordt een nieuwe ‘Ecodesign unit’ in de ‘oude’ technische ruimte in te passen. Daarvoor is 10 tot 20 procent meer vloeroppervlak nodig. “Architecten, leveranciers en installateurs zullen hierop moeten inspelen, en bedenken dat in 2018 weer een upgrade van de regelgeving zal plaatsvinden, wat weer nieuwe veranderingen met zich meebrengt.”