Liever een tweede leven

Tijdsgeest

Volgens De Graaf zitten we middenin een transformatieproces. “Hergebruik van onderdelen sluit perfect aan op de tijdsgeest.” Hij somt op: “Er is een groeiende aandacht voor duurzaamheid, door alle milieuschade en omdat er grondstoffenschaarste dreigt te ontstaan. Gebruik wordt het nieuwe bezit en we veranderen langzaam maar zeker in een sector die ‘diensten’ gaat leveren in plaats van ‘producten’.” Die laatste twee opmerkingen hoor je tegenwoordig wel vaker, maar wat wordt er nu precies mee bedoeld? Recentelijk gaf de bekende architect Thomas Rau een lezing over deze thematiek. Hij vertelde hoe tijdens een aanbesteding de opdrachtgever niet meer vroeg om specifieke lampen, toen het lichtplan ter sprake kwam, maar simpelweg om ‘verlichting’ voor een x- aantal jaren. Hoe de fabrikant dat wilde gaan invullen werd aan hem overgelaten. De geïnstalleerde armaturen kwamen ook niet in het bezit van de opdrachtgever; ze werden geleased. Een soortgelijke ontwikkeling voorzien deskundigen voor de rest van de installatiebranche. Daarmee zou ook de focus van de consument verschuiven. In plaats constant het nieuwste van het nieuwste te willen bezitten, volstaat al de ‘juiste oplossing’ voor zijn vraag. Dus wat maakt het dan nog uit of die ketel spiksplinternieuw is of deels in elkaar gezet is met gereviseerde onderdelen?

Materiaalpaspoorten

Fabrikanten zullen dan wel anders moeten gaan ontwerpen. Nu worden er nog volop kit en lijm gebruikt voor verbindingen. “Maar als je apparaten eenvoudig wilt demonteren, kan je beter gebruik maken van losneembare verbindingen.” De Graaf ziet al de eerste hoopvolle tekenen. In een aanpalende sector; de bouw. “Daar maken ze al materiaalpaspoorten bij nieuwbouw.” Zo worden demontage én hergebruik een stuk eenvoudiger. De installatiesector zou ook die stap mogen maken, wat De Graaf betreft. Daarom verleent hij nu zijn medewerking aan een project om een ‘Design for Disassembly’ blauwdruk te ontwikkelen. Het initiatief maakt deel uit van een groter traject dat tot doel heeft om op termijn volledig circulaire klimaatinstallaties te gaan ontwerpen. Naast De Graaf zijn onder andere Remeha, Alklima, System Air en Frico betrokken bij dit initiatief.

Broodwinning

Mocht de ketel overigens uit de gratie raken, want hoe lang zitten we nog aan het gas?, dan hoeft De Graaf zich absoluut geen zorgen te maken over zijn broodwinning.
Hij zou letterlijk ieder onderdeel kunnen gaan reviseren. “Tot warmtepompen en omvormers aan toe.” 

Geef een reactie