Dubbele groeicijfers

SUCCESVOL JAAR VOOR BOSCH HOME COMFORT GROUP

De Bosch Home Comfort Groep realiseerde in het boekjaar 2023 een omzet van 5 miljard euro. Dit is een nominale groei van 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en een valuta-gecorrigeerde groei van ongeveer 14 procent. De groei werd gedreven door warmtepompen en hybride warmtepompsystemen. In Duitsland steeg de verkoop van warmtepompen met 84 procent, terwijl de verkoop van hybride warmtepompsystemen met 46 procent steeg.

De groei in beide segmenten overtrof daarmee de marktgroei van 51 en 12 procent. De Bosch Home Comfort Groep breidde ook zijn marktpositie uit in efficiënte ketels die later kunnen worden aangevuld met een warmtepomp om zo een hybride systeem te vormen.

Stabilisatie
Het Europese beeld is gemengd: terwijl markten met duidelijk gedefinieerde plannen, zoals Nederland, een aanzienlijke groei lieten gezien in warmtepompen en hybride systemen, lieten andere markten juist een daling zien. De Bosch Home Comfort Groep verwacht echter dat de vraag zich zal stabiliseren en dat de groei op middellange termijn zal normaliseren.

Succesvol jaar
Vergeleken met 2022 heeft het bedrijf zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling met 19 procent verhoogd tot 256 miljoen euro. Met ongeveer 14.600 medewerkers was het aantal medewerkers iets hoger dan het voorgaande jaar. “We kijken terug op een succesvol financieel jaar, dat werd beïnvloed door politieke beslissingen”, vertelt Jan Brockmann, CEO van de Bosch Home Comfort Groep. “Eén ding is zeker: zonder warmtepompen en hybride warmtepompsystemen zal het niet mogelijk zijn om een CO2-neutrale gebouwde omgeving te realiseren.”

Voorzichtig optimistisch
De Bosch Home Comfort Group verwacht dat de Duitse markt een trage start zal kennen in de eerste helft van 2024. Het feit dat de subsidievoorwaarden vorig jaar lange tijd onduidelijk bleven, leidde tot onzekerheid bij consumenten en tot een daling van het aantal aanvragen voor warmtepompsubsidies. “De subsidievoorwaarden zijn nu duidelijk voor consumenten. We zijn voorzichtig optimistisch dat de binnenlandse vraag naar warmtepompen en hybride warmtepompen in Duitsland weer zal toenemen vanaf medio 2024”, legt Brockmann uit. “Om klimaatneutraliteit te bereiken moeten warmtepompen en hybride warmtepompen betaalbaar zijn voor huishoudens wat betreft aanschaf- en exploitatiekosten.”

Nieuwe productielocatie
Vanaf 2026/2028 voorspelt het bedrijf een duurzame impuls voor elektrificatie op de verwarmingsmarkt. Bosch investeert daarom tot 2030 meer dan één miljard euro in haar Europese ontwikkelings- en productienetwerk voor warmtepompen om de noodzakelijke capaciteit te bieden. Een groot deel van deze investering, ongeveer 255 miljoen euro, zal worden besteed aan de bouw van een nieuwe productielocatie voor warmtepompen in het Poolse Dobromierz. 100 miljoen euro zal worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de productielocatie in het Portugese Aveiro. In Wernau, Duitsland, heeft het bedrijf een nieuw laboratorium opgezet met testbanken voor warmtepompen, hybride warmtepompsystemen en ventilatiesystemen. 

Nieuwe lucht/lucht-warmtepomp

Op de CES in Las Vegas presenteerde Bosch onlangs een nieuwe lucht/lucht-warmtepomp voor buitentemperaturen tot min 25 graden Celsius, speciaal ontworpen voor de koude regio’s van Noord-Amerika (zie foto). De Bosch koudklimaatwarmtepomp voldoet aan de eisen van het Amerikaanse Ministerie van Energie en gaat nu van laboratorium naar veldtest. “Niet alle warmtepompen zijn hetzelfde. We ontwikkelen modellen die zijn aangepast aan regionale omstandigheden voor maximaal thuiscomfort”, legt Stefan Thiel uit. Hij is Executive Vice President en in die functie verantwoordelijk voor verkoop in Centraal-Europa en delen van Oost-Europa.