Lekkende waterleiding

Huub Kamp is een nijver baasje. Na jarenlang de scepter te hebben gezwaaid bij verschillende bedrijven, begon hij in 2013 als zzp’er. Kamp Buitenland Verbouwingen is sindsdien actief in Frankrijk en Hongarije. Voor IZ bericht hij sinds oktober 2016 over zijn belevenissen in den vreemde. Kamp’s schrijfsels zijn een bonte schakering van verwondering, humor en leermomenten. In deze aflevering: een lekkende waterleiding.

Een vaste klant vroeg me om langs te komen in Frankrijk. Het ging om zijn woning in de buurt van Orléans. De tegelvloer in de badkamer was los komen te liggen, nadat we de badkamer 1,5 jaar daarvoor hadden verbouwd. We zochten de oorzaak allereerst in de kwaliteit van de Franse tegellijm die we hadden gebruikt om de vloertegels te verlijmen. De kwaliteit van bepaalde Franse materialen is niet van het niveau zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Dit geldt voor onder andere hout, gips, en, nu door schade en schande wijs geworden, ook voor bepaalde lijmsoorten.

Kletsnat

We konden de grote vloertegels (30x60) gemakkelijk met onze glaszuigers van de ondergrond lostrekken. De vloer daaronder bleek kletsnat te zijn. De lijm die nog vast zat aan de tegels konden we grotendeels eenvoudig verwijderen. Het restant dat vast zat, hebben we schoongemaakt, laten drogen en er daarna groeven in geslepen om de tegels herbruikbaar te maken. We hebben de ondervloer vervolgens goed laten drogen en de vloertegels opnieuw verlijmd met Eurocol 705 die we uit Nederland hadden meegenomen.

Extra controle

We hielden er al rekening mee dat er misschien nog een andere veroorzaker van het probleem zou kunnen zijn. De betegelde muur waar de wastafel aan hing, vertoonde namelijk enkele verdachte, dat wil zeggen vochtige plekken. Voor de zekerheid hebben we toen met de Multitool een verticaal stuk met de 15x15 tegeltjes eruit gehaald zodat we de waterleidingen en de afvoer konden controleren.

Scheurtje

En wat bleek? Uit de mantel van de PEX slang aan de warme zijde kwam water omhoog. Deze slang verbond de boiler met de wastafelkraan en lag, zonder koppelingen, onder de vloer. We trokken de slang uit de mantel en toen zagen we een klein scheurtje in de slang. Volstrekt onbegrijpelijk.

Het nut van grondigheid

Logisch dat het water uit de mantel stroomde en in de muur en onder de vloertegels terecht kwam. Het was dus maar goed dat we heel kritisch en grondig het probleem onder de loep hadden genomen. Anders hadden we binnen een jaar weer mogen opdraven om met rode oortjes van schaamte het probleem opnieuw te gaan oplossen.

Oplossing

Enfin, we hebben de wastafelkraan op een andere wijze aangesloten op de warmwaterleiding. De keuken zat aan de andere kant van de muur, zodat we vanaf de keukenkraan een aansluiting konden maken voor de wastafelkraan. Vervolgens hebben we de muur weer dichtgemaakt, betegeld en gevoegd tot volle tevredenheid van onze opdrachtgever.

Bingo!

En toen kwam de verrassing: mijn opdrachtgever gaf een vervolgopdracht voor een verbouwing in een ander gedeelte van de woning. Dat betekende drie weken werk voor twee personen. Bingo!

Huub Kamp
www.kampbv.net

Goed jaar

2017 was een goed jaar voor Kamp Buitenland Verbouwingen. Kamp had tien projecten in Frankrijk en twee in Hongarije. De enthousiaste ZZP’r kan wel verklaren waarom hij meer opdrachten binnenhaalt in ‘la douce France’ dan in het voormalige Oostblok. “Ik schat dat ongeveer tien keer zoveel Nederlanders een tweede huis hebben in Frankrijk als in Hongarije.” Kamp wil zich vanaf dit jaar meer gaan bezighouden met acquisitie en is nu naarstig op zoek naar vakmensen die de uitvoerende werkzaamheden voor hun rekening kunnen nemen. De vooruitzichten zijn gunstig, vertelt hij. “In februari stond ik op de Emigratiebeurs in Houten. Ik heb ruim 60 kaartjes uitgedeeld, waar waarschijnlijk weer nieuwe opdrachten uit zullen voortvloeien. Je kan wel merken dat we weer in een hoogconjunctuur zitten.”