Kunst in bedrijfshallen

“EEN OEFENSCHOOL VOOR DE JONGENS”

“Ik heb nog nooit zoveel cv-ketels verkocht als afgelopen jaar”, vertelt Bastiaan Kunst. Samen met zijn broer runt hij Installatieservice Kunst. De ervaren installateur en ondernemer denkt dat het nog wel wat voeten in de aarde zal hebben voordat de warmtepomp definitief doorbreekt.

Ja, de belangstelling neemt toe. Zeker in de nieuwbouw, waar cv-ketels nu uit den boze zijn. Maar vooralsnog kiezen klanten in de renovatiesector sneller voor een cv-ketel dan een warmtepomp, is de ervaring van Kunst. “Ik denk dat we nog wel een jaar of 10 aan het gas vastzitten.”

Gevarieerd

In 2000 namen Bastiaan en zijn broer het roer over van hun ouders. Installatieservice Kunst houdt kantoor in Heteren en heeft 10 medewerkers in vaste dienst. Ze bedienen een breed scala aan klanten en verrichten uiteenlopende werkzaamheden. Van badkamers verbouwen tot warmtepompen en ventilatiesystemen installeren en onderhoud verrichten aan gastoestellen. Het leeuwendeel van de klanten zit in de directe omgeving, hoewel ze ook regelmatig elders in het land een klus aanpakken.

Specialisten

Installatiebedrijf Kunst wordt veelvuldig ingeschakeld om vrijstaande nieuwbouwwoningen of bedrijfshallen van installaties te voorzien. Daarnaast weet ook de renovatiesector de specialisten uit Heteren te vinden. Bijvoorbeeld om kantoorgebouwen om te bouwen tot appartementencomplexen.

Strategie

De 49-jarige Bastiaan en zijn 40-jarige broer houden er een duidelijke bedrijfsstrategie op na. Ze willen zich onderscheiden van de concurrentie door een verzorgde uitstraling van de monteurs, de eigen vestiging en het materieel, “dan wordt je eerder serieus genomen” en door continu te investeren in kennisverwerving. “We houden nauwgezet bij welke innovaties er op de markt komen, bijvoorbeeld door allerlei beurzen te bezoeken. Daarnaast zijn er altijd wel monteurs op cursus.”

Tempo bijbenen

Op de markt valt regelmatig te horen dat installateurs nauwelijks meer het tempo van de ontwikkelingen kunnen bijbenen. “Onzin”, zegt Bastiaan. “Kijk, ik zie wel concullega’s die geen zin meer hebben om zich nieuwe duurzame technieken eigen te maken. Het lijkt mij onverstandig op termijn voor je concurrentiepositie, bovendien ontzeg je jezelf een hoop lol. Die constante stroom aan innovaties maakt het werk juist boeiend en afwisselend.”

Bedrijfshal Ede

Installatiebedrijf Kunst is direct aange­haakt op de groeiende belangstelling
voor warmtepompen. Onlangs plaatste Bastiaan nog twee exemplaren van de Nefit Enviline in een Edense bedrijfshal. “Die sluiten we dan aan op een vloerverwarmingssysteem. Ik zou niet snel kiezen voor LT-radiatoren, uit esthetische overwegingen en vanwege de ruimte die ze in beslag nemen.” De bedrijfshal is voorzien van een balansventilatiesysteem voor de toevoer en afzuig van lucht. PV-panelen zorgen in combinatie met het net voor de benodigde stroom van de installaties. Het project wordt naar alle waarschijnlijkheid in juni opgeleverd.”

Verder ontwikkelen

Kunst werkt graag aan bedrijfshallen. “Het zijn ideale plekken voor jonge monteurs om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Vaardigheden zoals leidingen aanleggen of regelingen instellen. Je moet wel goed afstemmen over de planning met je bouwpartners. Anders zitten, voordat je het weet, de wanden al dicht en heb jij een probleem als je nog leidingen moet aanleggen.”

Toekomst

Hij ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. “De sector komt om in het werk. Ik zou zelf nog wat willen doorgroeien als bedrijf, maar niet teveel. We houden het graag overzichtelijk.”