Commercieel inzicht

VILLA WIL BUITENDOUCHE

Schaarste brengt ook voordelen met zich mee. Zo hoef je als installateur niet meer iedere klus aan te nemen, maar kun je welbewust je klanten uitkiezen. Julian van den Ham gaat tegenwoordig alleen nog maar in zee met “echte fans”. Zo houdt hij plezier in zijn werk en omringt hij zich met klanten waar hij echt ‘een klik’ mee heeft.

Van den Ham opereert met zijn eenmanszaak VCB installatietechniek in de regio Laren-Blaricum-Hilversum-Amersfoort-Amsterdam. Hij draait goed, zeker nu hij een samenwerkingsverband is aangegaan met 3 andere ZZP’rs.

Vakantiegeld
De coronacrisis heeft hem geen windeieren gelegd. “Het afgelopen jaar zijn mensen niet of minder vaak met vakantie geweest. Het geld dat ze daardoor overhouden, steken ze nu bijvoorbeeld in een verbouwing.” Toch is het opletten geblazen. “Door de schaarste aan bouwmaterialen, zoals buizen, isolatiemateriaal, dakbedekking en hout zijn de prijzen flink gestegen. Als je daar geen clausule over opneemt in je offerte, ga je nat of speel je in het gunstigste geval slechts kiet.”

Cv-ketel
Van den Ham krijgt met name aanvragen binnen voor een uitbouw met keuken en vloerverwarming. Wil de klant een nieuwe warmteopwekker, dan komt hij in de bestaande bouw meestal nog uit op een nieuwe cv-ketel. “De belangstelling voor warmtepompen is fiks geslonken het afgelopen jaar. Ik merk dat veel mensen aanhikken tegen de kosten, eventuele bouwkundige ingrepen en dat ze afgeschrikt zijn door de negatieve verhalen die ze hebben gehoord.”

Rendement
“Voor de nieuwbouw adviseer ik juist wel een warmtepomp, maar alleen met een nauwkeurige warmteverliesberekening.” En toch, zelfs als de juiste cijfers op tafel liggen, kan het nog altijd verkeerd gaan. “Sommige klanten zijn zo eigenwijs, die willen met alle geweld hun eigen installatieconcept doordrukken. Daar moet je als installateur niet in meegaan. Ik leg altijd uit dat een warmtepomp het beste rendeert als je ‘m continu kan laten draaien en een goed gedimensioneerd buffervat hebt staan.”

Buitendouche
VCB installatietechniek gaat alleen in zee met klanten waar een goede klik mee is en die niet lopen te zeuren over iedere cent. Een populair product bij de doelgroep zijn buitendouches. “Een tijdje geleden zat ik bij een opdrachtgever thuis in Rhenen. Vrijstaand huis, tuin met prachtig uitzicht op de Nederrijn. Die man had al een jacuzzi, maar nog geen buitendouche. Ik zei dat hij er zo echt niet bij hoorde, zijn vrouw was het direct met mij eens. En zo haalde ik de opdracht binnen.”

Realisatie
“Gelukkig had de woning al een warmwatercirculatieleiding. Ik kon vandaar een warmwaterleiding van 16 mm en een 20 mm koudwaterleiding trekken. Daar heb ik een laag zelfklevende isolatie omheen gedaan, iets dikker dan gewoonlijk om zo de transportverliezen te minimaliseren. De leidingen zijn vanuit de technische ruimte onder de vloer, veranda en vlonder doorgetrokken. Ik heb een stukje van de vlonder opengemaakt en een gat van een meter diep gegraven. Daar staat een pvc 315 buis rechtop in. In de zijkanten heb ik twee gaten geboord waar de leidingen in uitkomen. Vervolgens is er beton gestort, waardoor het geheel een poer werd.”

Montage
“Ik heb daarna met twee half duims flexibele slangen de buitendouche op de poer aangesloten. Toen drie gaten geboord, en met een chemisch anker met RVS-draadeinde de buitendouche zelf op de poer gemonteerd. In het totaal was ik ongeveer 1 dag voor de ruwbouw en 1,5 uur kwijt voor het plaatsen.”

Resultaat
De 23-jarige installateur kijkt er met plezier op terug. “Ik wil met mijn werk iets toevoegen, de omgeving als het ware nog fraaier maken. En dat is me hier zeker gelukt.”