Open sluizen

Over ambachtelijke schoonheid

Meddens & Van Ree is een bekend installatiebedrijf in Nijkerk en de directe omgeving. De vakspecialisten kunnen een breed scala aan werkzaamheden
uitvoeren. Onlangs nog toverde de W-installateur en dakdekker een sluiswachterswoning om in een restaurant.

Ryan van Ree kende Jos Meddens nog van Defensie. “Toen hij de burgermaatschappij instapte, werd hij installateur. Hij overtuigde me om dezelfde stap te maken”, vertelt de inmiddels 45-jarige. “Dankzij mijn ervaringen bij de Genie, had ik al de nodige technische know how, dus het ging me vrij makkelijk af. Ik kwam bij een leuk bedrijf terecht. Het werk was divers, er waren allerlei interessante technische ontwikkelingen, maar op een gegeven moment wilde ik en ook Jos toch onze eigen agenda gaan bepalen en klussen uitzoeken. In 2001 werden we helemaal zelfstandig met Meddens & van Ree.”

Projecten
Het werd een succes. Inmiddels telt het bedrijf 23 man. “Rond de 80% van de projecten is in de utiliteit en nieuwbouw, in 20% van de gevallen gaat het om bestaande woningen.” De werkzaamheden variëren; van sanitair plaatsen, tot ventilatiesystemen installeren en warmtepompen neerzetten. “Ooit monteerden we zelf ook nog PV-panelen, maar de concurrentie in die markt is moordend. We hebben er snel een punt achter gezet en leveren nu alleen in samenwerking met een PV-specialist. Het past ook niet bij ons profiel; we zijn een echte W-installateur.”

Zinkwerk
Een absolutie specialiteit is het zinkwerk. Je hoort het enthousiasme in Van Ree’s stem als hij erover begint. De liefde voor het ambachtelijke karakter, de karakteristieke kenmerken van het materiaal, hij praat er graag over. Vandaar ook dat hij een project heeft aangedragen waarin een nieuw zinken dak is gelegd.

Sluiswachterswoning
Het gaat om een oude sluiswachterswoning in Nijkerk, vlak bij de jachthaven. De nieuwe eigenaren hebben het pand laten ombouwen tot een restaurant. Daarvoor waren de nodige ingrepen nodig. Te beginnen op bouwkundig gebied.

Isoleren
“De dikke steensmuren en het dak zijn gebleven, binnen is alles leeggehaald”, vertelt Van Ree. Vervolgens zijn de gevels van het twee bouwlagen tellende pand eerst nageïsoleerd. De RC-waarde bedraagt nu 6, het dak heeft een RC-waarde van 3. De houten vloeren zijn deels vervangen door beton, de rest is nageïsoleerd.

Warmtepomp
De keuze voor een warmtepomp lag voor de hand. De bodemgebonden variant van Alpha Innotec staat in een apart hokje naast het pand, vanwege het ruimtebeslag. Het luisterde wel nauw met het boren, omdat de voormalige sluiswachterswoning op een dijklichaam staat. Zowel op de begane grond als eerste verdieping zorgt een vloerverwarmingssysteem voor de warmteafgifte, alle leidingen zijn ingefreesd. Op de zolder staat een LBK van Systemair met een koel- en verwarmingsbatterij. Een kleine Fujitsu-warmtepomp geeft de broodnodige ondersteuning, mocht er behoefte zijn om snel te schakelen in de temperatuur. De inblaas van de lucht gaat via zwart gespoten roosters, die naadloos aansluiten bij het interieur.

Roevendak
En dan het Pièce de Résistance; een apart zinken roevendak voor het bijgebouw. Dat dak matcht mooi met het oude stoomgemaal, dat even verderop staat. Roevendaken zijn daarnaast een ideale oplossing voor daken met een lichte tot steile helling. Uiteindelijk zijn de mannen van Van Ree & Meddens vanaf de Bouwvak tot Kerst met het project zoet geweest.

Toekomst
De toekomst ziet er goed uit. Meddens & Van Ree heeft nog groeipotentie, maar de beide eigenaren houden het wel graag overzichtelijk. Want: “Zo ben je niet alleen aan het managen, maar kan je je ook inhoudelijk blijven doorontwikkelen”.