Installatiescan voor scholen
Bestaande gebouwinstallatiesDe Installatiescan Scholen beperkt zich vooral tot het beter (in)regelen van de bestaande gebouwinstallaties. De verbetermaatregelen die voortkomen uit de Installatiescan vereisen in het algemeen nauwelijks een investering, maar leveren wel direct een energiebesparing en verbetering van het binnenmilieu op. Als scholen echter grotere stappen willen zetten, zullen de aanwezige gebouwinstallaties en/of de bouwkundige delen vaak ook aangepast moeten worden. Daarvoor zijn hogere investeringen nodig. In die gevallen zal altijd bekeken moeten worden hoelang het schoolgebouw nog gebruikt gaat worden. Uit oogpunt van financiële haalbaarheid zijn bij een verwachte exploitatieperiode van 20 jaar meer en andere verbetermaatregelen mogelijk dan bij een exploitatieperiode van 10 jaar, vanwege de langere terugverdientijd. Mochten scholen inzicht willen krijgen in de huidige situatie en verbetermogelijkheden van de bouwkundige delen en gebouwinstallaties, dan is het zinvol om een Energie en Binnenmilieu Advies (EBA) te laten opstellen. |
Meerjarig onderhoud
In het basis- en voortgezet onderwijs ligt de verantwoordelijkheid voor het gebouwonderhoud sinds enige tijd bij het schoolbestuur. Schoolbesturen laten daarom in de meeste gevallen een Meerjaren Onderhoudsplan (MOP) opstellen, dat regelmatig geactualiseerd wordt. Om gebouwinstallaties in een schoolgebouw langdurig naar wens te laten functioneren en daarmee de kwaliteit van het binnenmilieu optimaal en de energie- en onderhoudskosten minimaal te houden, dient de uitvoering van de Installatiescan Scholen structureel opgenomen te worden in het MOP. Als de Installatiescan Scholen is opgenomen in het MOP, is ook het benodigde budget en de praktische uitvoering ervan geborgd. Eventuele aanpassingen/verbeteringen die uit de scan naar voren komen en waarvoor op dat moment geen budget is, kunnen als afzonderlijke activiteiten worden opgenomen in het MOP.
Subsidie
Schoolbesturen die hun schoolgebouwen willen verduurzamen, bijvoorbeeld door het laten uitvoeren van een Installatiescan Scholen, kunnen sinds oktober 2016 gebruik maken van de subsidieregeling ‘Green Deal Scholen Advies’. De subsidie is bedoeld voor het inhuren van extern advies en bedraagt 50% van de advieskosten tot een maximum van €3.500. Aanmelden kan via www.rvo.nl/gds.
Meer informatie
• De handleiding en het rapportageformulier van de Installatiescan Scholen en andere tools kunt u vinden op en downloaden via www.rvo.nl/frissescholen.
• Algemene informatie over de Green Deal Scholen vindt u op www.greendealscholen.nl
Auteur: Ir. Bert Meijering is adviseur duurzame huisvesting en werkzaam bij Building Vision, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in de verduurzaming van onderwijshuisvesting en gemeentelijk vastgoed.