Warmtebeeldcamera

Wanneer monteur Martin Wabeke van Breman Service Haarlem op locatie gebruik maakt van zijn warmtebeeldcamera, merkt hij dat hij eigenlijk niet meer zonder kan. Het apparaat is het verlengstuk van de servicemonteur. “Zonder deze camera zijn sommige werkzaamheden niet haalbaar”, vertelt hij. “Bovendien kun je de klant direct laten zien dat een probleem is opgelost.”

Martin Wabeke gebruikt altijd de Testo 870, die speciaal is ontwikkeld voor dagelijkse werkzaamheden als het gaat om metingen (zie ook kader ‘Over Testo 870). Hij kan er lekkages en koudebruggen mee opsporen of oververhitte connectoren mee visualiseren. “Dit apparaat is heel veelzijdig. Alleen al het feit dat de warmtebeeldcamera het geschetste probleem van de monteur bevestigt, levert ontzettend veel tijdswinst op.” Een ander belangrijk detail is volgens Martin dat de klant ter plekke kan zien wat het probleem is en – als het dit is verholpen – wat het verschil is. “Voor de klant is dit best belangrijk. ‘Eerst zien en dan geloven’, hoor je wel eens. Een warmtebeeldcamera biedt dan uitkomst.”

Onvoldoende vloerverwarming

Aan de hand van een voorbeeld legt Wabeke uit hoe een opname met een warmtebeeldcamera in zijn werk gaat. Hij schetst het probleem van een vloerverwarming die niet optimaal functioneert. “De ruimte werd niet warm. Ik schouw de situatie altijd eerst, luister naar de klacht van de klant en start vervolgens een onderzoek. In dit geval zag ik op het display van de warmtebeeldcamera al snel dat een deel van het vloeroppervlak niet rood genoeg oplichtte. Dan weet je dat er ergens weerstand is. De camera constateerde een te grote delta-T. De aanvoer was goed, maar er kwam te weinig retour. Ik heb vervolgens het hele verwarmingssysteem doorgespoeld, de temperatuur goed hoog gezet en met de camera de situatie opnieuw bekeken. Alles werkte nu weer naar behoren. En inderdaad, de klant kon meekijken en zien dat het probleem was verholpen. Een win-win-situatie dus. De warmtebeeldcamera heeft vervolgens nog een keurig rapport uitgedraaid met alle bevindingen.”

Geef een reactie