Gebouwautomatisering waar in alle installatiedisciplines tot hun recht komen

20160318_053Brasserie-Hotel Antje van de Statie in Weert heeft een gebouwautomatisering laten installeren waarin alle installatiedisciplines optimaal tot hun recht komen. De E-, AV- en W-installateur, KNX-fabrikant Hager en twee system integrators vonden voor elke uitdaging een oplossing. Best opmerkelijk legt de systeemintegrator Marco Keizers uit: “Veel partijen staan niet open voor zo’n samenwerking. Ze beschermen hun eigen terrein of geven juist hun verantwoordelijkheid uit handen aan het bovenliggende systeem van de ander.”

Marco Keizers is systemintegrator bij Emenem Buildingautomation, het bedrijf dat in deze locatie de diverse besturingssystemen in één gebruikersinterface koppelde. “De beste systemen ontstaan als je iedereen zijn eigen ding laat doen en die vervolgens slim aan elkaar knoopt”, vertelt hij. “Laat iedereen op de achtergrond zijn eigen systemen beheren, meten en regelen, maar laat de klant dat op één plek eenvoudig zien. Vanuit de werktuigbouwkunde zie je vaak heel technische interfaces, die laten zien hoe de stooklijn is, of de kleppen open staan, hoe de ventilatiestand is. Dat interesseert klanten maar weinig. Bij dit pand vroeg men specifiek naar één interface die alles kan besturen, maar aan de oppervlakte alleen het broodnodige toont.”

In-gebruik modus

Zo kan de klant met de interface de diverse ruimtes ‘in-gebruik’ en ‘uit-gebruik’ stellen. Bij ‘in-gebruik’ gaat er een commando in ascii-taal naar de W-installatie, via IP-communicatie. Is de gemeten temperatuur 19 en de gewenste 21 graden, dan volgt automatisch een bevel om verwarmde lucht de ruimte in te sturen. Het ventilatiesysteem krijgt de opdracht om verse lucht toe te voegen. Kortom de hele ruimte gaat in de aanwezigheidsstand. Afhankelijk van de wensen van de gasten, is de preset temperatuur met een paar graden bij te stellen. De lichtscenes vormen geen onderdeel van de ‘in-gebruik’ modus. Per situatie kan de gebruiker voor de juiste sfeerverlichting kiezen in het beeldscherm; de ruimte is dan al op temperatuur en klaar voor ontvangst. Ook is aan te geven of een presentatie-modus nodig is en of men bijvoorbeeld muziek wil streamen. Met de grote videowall kunnen feestgangers, sprekers en gasten draadloos verbinding maken vanaf hun eigen apparatuur via WiFi. Zo kunnen ze presentaties houden en bijvoorbeeld filmpjes laten zien bij trouwpartijen. In de kleinere ruimtes bestaat dezelfde mogelijkheid voor de flatscreens. De BCM 8000 van BCM music systems voorziet de vier zones van achtergrondmuziek.

20160318_074Bestek los gelaten

Het team van installateurs, system integrators en fabrikanten toonde aan dat samenwerking en systeemintegratie tot prachtige resultaten kunnen leiden. Ook kwamen ze erachter hoeveel meer er mogelijk is in gebouwautomatiseringsprojecten als uitvoerders en klant al in een vroeg stadium in gesprek gaan. Een heel vooruitstrevende klant in dit geval. Pieter Coppoolse van Hager: “De advieswereld is vaak heel voorzichtig in bestekken. In dit geval hadden we te maken met een ondernemer die wist wat ze wilde en voor wie het niet innovatief genoeg kon. Ze koos bewust voor KNX en bewust voor Crestron. Totdat we haar van dichtbij lieten zien wat de mogelijkheden waren, was het bestek leidinggevend. De chef-kok tot aan de eigenaresse zijn vervolgens komen kijken in onze demoruimte in Den Bosch, waarbij we van dichtbij oplossingen konden laten zien voor concrete vraagstukken. Ook is de klant in de op KNX-gestuurde woning van e-installateur Chris Steijvers gaan kijken en in de showroom van de systemintegrator. Daarna is het bestek los gelaten en werd het engineering on-the-job.”

Volledige lichtsturing

“Wat begon met de automatische schakeling van de lichtpunten op de begane grond, breidde zich uit tot een systeem voor het hele pand. De besturing van de hotelkamers kwam erbij. Voor de wijnkelder kwam er een speciale lichtregeling ter voorkoming van het doorkleuren van de wijnen. Kortom, er ontstonden mooie dingen door de samenwerking en het directe contact met de klant.” De fabrikant wist zelfs een maatwerkoplossing te leveren voor de afwijkende wensen aan het schakelmateriaal in de hotelkamers. De Hager KNX R1-touch-sensoren zijn in dit geval in mat antraciet uitgevoerd, passend bij het interieur van de kamers.

20160318_153

Eigen terrein beschermen

Het verbaast Marco Keizers dat er – vooral bij gebouwautomatisering in de utiliteit – niet vaker wordt gekozen voor volledige systeemintegratie. Er staat helaas nog altijd een hoge schutting tussen de E- en de W-wereld. “Veel partijen staan er niet voor open. Ze beschermen hun eigen terrein of geven juist hun verantwoordelijkheid uit handen aan het bovenliggende systeem van de ander. Iedere specialist moet zijn eigen verantwoordelijkheid houden voor de werking van de achterliggende installaties, dat is ook wel zo praktisch voor de klant als er problemen zijn, maar het is voor de klant heel handig als er één systeem is dat alles verbindt.”•

Weerter Vlaaitjes

Antje van de Statie is de bijnaam van Maria Hubertina Hendrix, die begin 1900 beroemd werd om de Weerter Vlaaitjes die ze verkocht op het station van Weert. Recht tegenover het station staat nu Brasserie-Hotel Antje van de Statie. Bij de renovatie van het ruim honderd jaar oude pand wist eigenaresse Dorien Hendrix precies wat ze wilde: het beste van het beste. Het gebouw werd omgetoverd tot een trendy boutique hotel met restaurant, waar comfort, design en innovatieve technieken hand in hand gaan.

Geef een reactie