Energieneutraal

Samen met de installateur

Om de komende jaren al die duurzame installaties te realiseren is veel manpower nodig. Nefit Bosch ondersteunt partnerinstallateurs door kennisoverdracht, zowel hands-on als online. Om installateurs ook in de praktijk te ondersteunen is een team gespecialiseerde monteurs beschikbaar. Daarnaast ontwikkelt de fabrikant nieuwe online services, zoals advies- en koop/huurmodules voor de websites van haar partners. “Alleen samen met de installateur, en samen met partners uit de keten kunnen we tot werkbare oplossingen komen om de energiedoelstellingen te halen”, aldus Rijnen.

Gefaseerde overgang

Hoe werkt gefaseerde overgang in de praktijk? Een voorbeeld: met een hybride warmtepomp naast een energiebesparende HR-ketel wordt eerst het gasverbruik geminimaliseerd. In volgende fasen worden de isolatie en het afgiftesysteem aangepakt. Aan het einde van de levensduur van de warmtepomp kan vervolgens relatief eenvoudig op all-electric worden overgestapt. Zo heb je een beheersbaar, kostenefficiënt traject met in elke fase een verantwoorde investering en een oplopende besparing.

Ketenintegratie

Samenwerking tussen producenten, partners uit de bouwketen en installateurs is cruciaal voor het waarmaken van de ambities. Rijnen: “Bij Nefit Bosch anticiperen we al jaren op deze ontwikkeling met, naast conventionele energie-efficiënte producten, een breed programma aan hybride en all-electric oplossingen. De volgende stap is ketenintegratie: complete nul-op-de-meter concepten die met partners worden ontwikkeld en zoveel mogelijk prefab worden aangeleverd op de bouwplaats. Het installatiewerk wordt daardoor minder complex. En dat is nodig als je op grote schaal wilt verduurzamen.”

Nul-op-de-meter-oplossing

Op de onlangs gehouden Bouwbeurs presenteerde Nefit Bosch al twee nieuwe integratieconcepten: de Energy Top en Energy Bar.
De Energy Bar is een nul-op-de-meter-oplossing, bestaande uit een kolom die aan de gevel van een woning wordt gemonteerd. Deze bevat naast een Nefit warmtepomp alle installatiecomponenten voor een compleet klimaat- en warmwatersysteem. Naast een all-electric versie is ook een hybride variant mogelijk. “Met deze oplossing introduceren we een concept dat niet alleen het installatiewerk vereenvoudigt en de doorlooptijd reduceert, maar ook uitstralingsmogelijkheden heeft”, vertelt communicatiemanager Jan Bosch. “Energy Bar heeft een kleine footprint en is onopvallend omdat de omkasting kan worden geïntegreerd in en aangepast aan de nieuwe isolatieschil van de woning. De hele kolom wordt aan de gevel bevestigd; een fundering is niet nodig. Omdat alle componenten zijn voorgemonteerd hoeft de installateur geen koudemiddelverbindingen aan te leggen.”

Geef een antwoord