Energieneutraal
Iedereen is het erover eens: in de gebouwde omgeving kunnen én moeten forse energiebesparingen worden gerealiseerd. De Bouwagenda is overduidelijk: in 2050 moeten alle woningen in Nederland, nieuw én bestaand, energieneutraal zijn. Technologische innovaties zijn hiervoor belangrijk, maar er liggen ook andere uitdagingen. Wie gaat al die systemen installeren? En dan hebben we het nog niet over de financiering. Hoe moet de installatiebranche met alle veranderingen omgaan? Bij Nefit Bosch worden op al deze vlakken serieuze stappen gezet.
Van alle partijen wordt verwacht dat ze de weg naar energieneutrale gebouwen definitief inslaan. Jan Rijnen, commercieel directeur bij Bosch Thermotechniek is daar duidelijk over. “Gastoestellen zullen voor een groot deel gaan verdwijnen. Alleen moeten we ons niet teveel illusies maken: het gaat nog een tijd duren voor we ze kunnen missen. In de tussentijd hebben we concrete en haalbare oplossingen nodig.”
“Er is geen heilige graal”
In de politiek en de publieke opinie wordt gesproken over grote sprongen, maar niet altijd kritisch gekeken naar de haalbaarheid in de praktijk. Daarnaast zijn er uiteenlopende denkrichtingen, elk met eigen voor- en tegenstanders.
“We moeten stoppen met discussiëren en gaan dóen,” vindt Rijnen. “We staan voor een gezamenlijk doel en er is geen heilige graal. Verschillende oplossingen kunnen prima naast elkaar lopen en samen zorgen voor een transitie. Laat de markt de keuzes maken.” Rijnen gelooft niet in een ‘big bang’: “In sommige gevallen kun je direct overschakelen op all-electric, de systemen daarvoor hebben we. In andere situaties kun je met een gefaseerde overgang sneller en efficiënter resultaat boeken.”
Samen met de installateurOm de komende jaren al die duurzame installaties te realiseren is veel manpower nodig. Nefit Bosch ondersteunt partnerinstallateurs door kennisoverdracht, zowel hands-on als online. Om installateurs ook in de praktijk te ondersteunen is een team gespecialiseerde monteurs beschikbaar. Daarnaast ontwikkelt de fabrikant nieuwe online services, zoals advies- en koop/huurmodules voor de websites van haar partners. “Alleen samen met de installateur, en samen met partners uit de keten kunnen we tot werkbare oplossingen komen om de energiedoelstellingen te halen”, aldus Rijnen. |
Gefaseerde overgang
Hoe werkt gefaseerde overgang in de praktijk? Een voorbeeld: met een hybride warmtepomp naast een energiebesparende HR-ketel wordt eerst het gasverbruik geminimaliseerd. In volgende fasen worden de isolatie en het afgiftesysteem aangepakt. Aan het einde van de levensduur van de warmtepomp kan vervolgens relatief eenvoudig op all-electric worden overgestapt. Zo heb je een beheersbaar, kostenefficiënt traject met in elke fase een verantwoorde investering en een oplopende besparing.
Ketenintegratie
Samenwerking tussen producenten, partners uit de bouwketen en installateurs is cruciaal voor het waarmaken van de ambities. Rijnen: “Bij Nefit Bosch anticiperen we al jaren op deze ontwikkeling met, naast conventionele energie-efficiënte producten, een breed programma aan hybride en all-electric oplossingen. De volgende stap is ketenintegratie: complete nul-op-de-meter concepten die met partners worden ontwikkeld en zoveel mogelijk prefab worden aangeleverd op de bouwplaats. Het installatiewerk wordt daardoor minder complex. En dat is nodig als je op grote schaal wilt verduurzamen.”
Nul-op-de-meter-oplossing
Op de onlangs gehouden Bouwbeurs presenteerde Nefit Bosch al twee nieuwe integratieconcepten: de Energy Top en Energy Bar.
De Energy Bar is een nul-op-de-meter-oplossing, bestaande uit een kolom die aan de gevel van een woning wordt gemonteerd. Deze bevat naast een Nefit warmtepomp alle installatiecomponenten voor een compleet klimaat- en warmwatersysteem. Naast een all-electric versie is ook een hybride variant mogelijk. “Met deze oplossing introduceren we een concept dat niet alleen het installatiewerk vereenvoudigt en de doorlooptijd reduceert, maar ook uitstralingsmogelijkheden heeft”, vertelt communicatiemanager Jan Bosch. “Energy Bar heeft een kleine footprint en is onopvallend omdat de omkasting kan worden geïntegreerd in en aangepast aan de nieuwe isolatieschil van de woning. De hele kolom wordt aan de gevel bevestigd; een fundering is niet nodig. Omdat alle componenten zijn voorgemonteerd hoeft de installateur geen koudemiddelverbindingen aan te leggen.”
All-electric en hybride
De all-electric variant bevat een Nefit EnviLine lucht/water-splitwarmtepomp met een vermogen van 3 kW, een WTW-unit, pv-omvormer, cv-buffervat en een tapwaterboiler. Er is ook een hybride versie met een Nefit ProLine NxT CW4 HR-ketel, een Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp en een pv-omvormer. Deze biedt uitkomst wanneer wordt gekozen voor een gefaseerde overgang naar een gasloos klimaatsysteem. In een latere fase kan een upgrade naar een all-electric uitvoering zonder ingrijpende aanpassingen worden gerealiseerd door componenten uit te wisselen en toe te voegen.
Inbouwsysteem met warmtepomp
De tweede introductie betrof de Energy Top, een prefab inbouwproduct waarin een complete Nefit EnviLine warmtepomp is geïntegreerd. Deze noviteit biedt uitkomst voor woningen waar weinig tot geen mogelijkheden voor het plaatsen van een buitenunit. Bosch: “De Energy Top wordt in zijn geheel van buitenaf, via het dak van de woning, geplaatst en zwevend van de vloer aan het dak bevestigd. Aan de buitenkant van het dak steekt de unit niet meer dan 20 centimeter uit. Aan de binnenzijde wordt de ruimte achter het knieschot benut. Vervolgens hoeft alleen nog de unit op het afgiftesysteem te worden aangesloten, zonder dat hiervoor koudemiddelverbindingen nodig zijn. Een F-gascertificering is dus niet vereist.”
Ook voor koeling
Naast een all-electric variant is er een hybride uitvoering. Bij de all-electric variant wordt een separate Nefit tapwaterboiler geplaatst. Wanneer er geen warmtevraag is van de woning verwarmt de Energy Top het tapwater in de boiler. Indien nodig zorgt de elektrische naverwarmer voor bijverwarming. In geval van een hybride opstelling, in combinatie met een nieuwe of bestaande HR-ketel, zorgt de Energy Top voor de basisverwarming. De HR-ketel vangt de pieken op en zorgt voor warm tapwater. Beide varianten zijn leverbaar met een verwarmingscapaciteit van 3, 5, 7 of 9 kW (vermogen bij A7/W35). In de zomer kan de Energy Top ook voor koeling worden gebruikt, mits het afgiftesysteem dit toelaat