Installeer warmtepompen!

In deze tijd van bijna niet bij te houden verandering, energietransitie, klimaat- en milieuproblematiek is er in ieder geval nog een standvastige en conservatieve bedrijfstak: de installatiebranche. Terwijl de brancheorganisatie al lang en luid roept dat de verduurzamingsslag door haar leden gerealiseerd gaat worden, is daar in de praktijk nog maar weinig van te merken. Hoe komt het toch dat de installatiewereld blijft hangen in het oude en weerstand heeft tegen het nieuwe. Voor heel veel warmtepompproducten hoeft een installateur nauwelijks andere werkzaamheden te verrichten dan bij een cv-ketel. En toch valt de keuze vaak niet op de warmtepomp.

Waar komt dat toch door? Hierop is niet één, allesomvattend antwoord te geven. De prijs speelt bijvoorbeeld een rol, maar ook de mens zelf, die het liefst alleen verandert als het echt moet. Daarnaast verdiepen we ons onvoldoende in nieuwe technieken en hun mogelijkheden. En wat te denken van de macht van de ‘oude wereld’, die voldoende kapitaal kan inzetten om bijvoorbeeld de nieuwste hr-ketel te promoten.
Waarschijnlijk zijn er nog veel meer oorzaken aan te wijzen. Maar het lijkt allemaal toch vooral op een herhaling van zetten. Overgaan van het oude naar het nieuwe vergt gewoon tijd en dit geldt zeker voor onze conservatieve branche. In de jaren tachtig duurde het ook de nodige jaren voordat de hr-ketel echt doorbrak. Die doorbraak kwam pas eind jaren tachtig na een buitengewone goede recensie over de Nefit Turbo Combi 21 in de consumentengids. Klanten begonnen hiernaar te vragen en de installateur stapte schoorvoetend over.

Vele mogelijkheden

Geen reden dus voor paniek. Zo werkt de markt gewoon. Desondanks toch een poging om de installateur, die om redenen van techniek nog wat watervrees heeft maar eigenlijk wel aan de slag zou willen, te motiveren. Allereerst is daarbij van belang dat hij bekend is met de verschillende warmtepompen die er zijn en hun mogelijkheden. We hoeven echt niet altijd diep de grond in voor een warmtepomp. Er zijn meer mogelijkheden om bronwarmte te realiseren. Buitenlucht eventueel gecombineerd met ventilatieretourlucht maar ook uitsluitend ventilatieretourlucht biedt vaak uitstekende mogelijkheden. Een warmtepomp heeft laagwaardige warmte nodig om die energiezuinig te verhogen naar hoogwaardige warmte. Er is dus een beetje warmte nodig om er energiezuinig meer van te kunnen maken.

Geef een reactie