Cv-beheer op afstand

Het online op afstand beheren van de verwarmingsinstallaties van uw klanten is al langere tijd mogelijk. Verschillende ketelfabrikanten bieden eigen, merkafhankelijke platforms aan met een beheeromgeving voor de installateur. Maar er is inmiddels ook een merkonafhankelijk monitoringsysteem verkrijgbaar voor verwarmingssystemen die communiceren via het OpenTherm-protocol.

Dit monitoringsysteem kan in feite gezien worden als de nieuwste generatie slimme thermostaat maar dan zonder display en met draadloze verbinding naar het internet. Het monitort de informatie die de thermostaat naar de cv-ketel stuurt en kan extra OpenTherm informatie opvragen over de cv-ketel. Daarmee wordt volledig inzicht verkregen in de verwarmingsinstallatie en de voorspelbaarheid van het onderhoud verhoogd.

Via smartphone, tablet en pc

De beheeromgeving van het beschreven monitoringsysteem is niet alleen geschikt voor gebruik op pc, maar kan ook worden geopend op locatie bij de klant via smartphone of tablet. De belangrijkste gegevens van het verwarmingssysteem kunnen dus direct ter plaatse worden ingevoerd.
Ook de klant kan op zijn smartphone, tablet of pc zelf zijn comfort regelen. Via een webpagina kan hij de temperatuur hoger of lager zetten en een persoonlijk verwarmingsschema instellen.

Cv-gateway

Het systeem bestaat uit de Qupit cv-gateway ‘Adam’ en de online omgeving Qupit cv-beheer op afstand. De cv-gateway plaatst u bij de klant thuis tussen de thermostaat en de cv-ketel in en is de schakel tussen de ketel en de online beheeromgeving.
De gateway vraagt de meetgegevens uit de ketel op via het OpenTherm-protocol. Deze data wordt gecommuniceerd naar de online omgeving via wifi of LAN.

Proactief onderhoud

De online beheeromgeving biedt inzicht in en overzicht over de werkelijke waarden die van belang zijn voor het onderhoud aan de ketel, waaronder het aantal branduren, de waterdruk en het aantal start-stops van de cv-ketel. Zo kunt u proactief onderhoud uitvoeren aan de ketel in plaats van reactief.
Bovendien kunnen in de online beheeromgeving de keteleigenschappen van het aangesloten verwarmingssysteem worden toegekend en alarmeringen worden ingesteld. Dit maakt gebruiksafhankelijk onderhoud mogelijk en mocht de ingestelde drempelwaarde worden overschreden dan krijgt u hiervan tijdig een waarschuwing

 

Geef een reactie