Douche-WTW

PLUG & PLAY OPLOSSING

De vraag naar douche-WTW’s neemt toe. Tot voor kort was het echter problematisch om er eentje te installeren in een bestaande badkamer. Met de Flatmate brengt Sanura daarin verandering, aldus de fabrikant. IZ sprak met Co-Founder Bart Bergmans.

“Douche-WTW’s bleven lang ‘buiten het zicht’. Jarenlang was men vooral bezig om nieuwbouwwoningen en bestaande woningen goed te isoleren om zo de thermische energievraag terug te dringen. Nu de schil beter op orde is, begint men zich echter te realiseren dat er ook veel warmte verloren gaat via het riool. In een nieuwbouwwoning ligt dat al snel rond de 50%. Met een douche-WTW heb je een relatief goedkope oplossing om daar iets aan te doen.”

Gasgebruik
“Per dag gebruiken we ongeveer 50 l water per persoon om te douchen. Dat komt voor een gemiddeld huishouden met 2,14 personen neer op ongeveer 210 kuub gas per jaar om douchewater op te warmen in de bestaande bouw. Pak ‘m beet zo’n 20% van het gasgebruik.”

Rendementen
Met een douche-WTW zijn rendementen te behalen die lopen in de tientallen procenten. “Als je de NTA 8800 als uitgangspunt hanteert, hebben we het theoretisch gezien over grofweg 30 – 50% rendement bij een horizontale douche-WTW en 60 – 70% met een verticale douche-WTW”, vertelt Bergmans.

Typen douche-WTW’s
Een douchepijp-WTW is een, veelal, koperen verticale buis die in de verdieping onder de badkamer in de muur wordt geïnstalleerd. Aan de binnenkant stroomt het gebruikte, water naar beneden. De warmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het koude water dat naar boven stroomt. Een douchegoot-WTW wordt in de douchevloer geïntegreerd en bestaat uit een aantal koperen buizen boven elkaar, waar het douchewater overheen stroomt.

Hak- en breekwerk
In een nieuwbouwwoning zijn beide oplossingen eenvoudig te installeren. Bestaande bouw is een ander verhaal. “Er komt hak- en breekwerk bij kijken wat al snel een belemmering kan vormen”, vertelt Bergmans. Vandaar dat Sanura een nieuwe oplossing bedacht: een Plug & Play douche-WTW.

Innovatie
De Flatmate is een los apparaat, dat boven op de douchevloer wordt geplaatst. Het gebruikte douchewater stroomt over de bovenplaat via een sleuf naar de onderbak. Beide zijn van ABS. In de onderbak wordt de warmte via een koperen buis afgegeven aan het koude drinkwater dat naar de douchekraan stroomt. Het afgekoelde douchewater stroomt uit de warmtewisselaar en wordt via de bestaande douchegoot of doucheput afgevoerd naar de riolering.

Installatiegemak
De installateur hoeft de facto alleen maar de koppelstukken van de dubbele flexibele slang tussen de muur en de douchekraan aan te brengen. “En daarvoor heeft hij alleen een bahco nodig”, vertelt Bergmans. “Voor de installatie van het systeem hoeft hij slechts 20 minuten uit te trekken.”

Onderhoud
De Flatmate is zowel met gewone als thermostatische mengkranen te combineren. Zolang het maar een opbouwkraan betreft. Qua onderhoud ben je snel klaar. “Wij adviseren om de week de bovenplaat weg te halen en schoon te spoelen met de handdouche en vervolgens de onderbak, douchevloer en het putje te reinigen. Aangezien het systeem opgetild moet worden tijdens het schoonmaken, is de Flatmate niet echt een oplossing voor ouderen”.

Doorontwikkeling
Het systeem werd vorig jaar op de markt gebracht. Inmiddels ontwikkelt Sanura een andere versie, die al geïntegreerd is in de douchebak en via een koof wordt aangesloten op de mengkraan.

Marktontwikkelingen
En dat gebeurt niet zonder reden. De vooruitzichten zijn gunstig. “De vraag naar en het aantal aanbieders van douche-WTW’s zal alleen maar toenemen. Dat leidt tot schaalvergroting en dalende prijzen. Bovendien verwachten we dat douchewarmteterugwinning ook in meer subsidieregelingen wordt opgenomen.” Kortom, er wacht een gouden toekomst voor deze duurzame oplossing 