Domotica Next Generation
Ook de installatiebranche zal profiterenOok in de installatiebranche zullen toepassingen gebaseerd op deze nieuwe en toegankelijke GPS-technologie hun weg vinden. Denk aan werkzaamheden aan de infrakant en locatiebepaling van objecten en personen op bijvoorbeeld bouwplaatsen en grotere locaties. De creativiteit van de installateur of andere gebruikers zal voor veel nieuwe toepassingen zorgen, die op zich weer voordeel en gemak zullen opleveren. |
Big brother is watching you
Inmiddels is positie- en navigatietechnologie via satellieten zo belangrijk dat Europa onafhankelijk wil zijn van Amerika. Bouwen op een systeem dat om politieke redenen kan worden uitgeschakeld, vormt immers behoorlijke risico’s. Galileo heeft de allernieuwste techniek, waarbij veel nauwkeuriger navigatie mogelijk is dan bij de gangbare GPS-technologie. Een groot voordeel van de nieuwe Galileo-systemen is dat zij zelf hun onnauwkeurigheden kunnen meten en corrigeren.
In de landbouw worden al volop toepassingen geïntroduceerd om machines volautomatisch werkzaamheden als zaaien, ploegen en bemesten of bespuiten te laten uitvoeren. De TU Delft is één van de belangrijke voortrekkers hiervan. Dankzij Galileo wordt het voor iedereen mogelijk om op één meter nauwkeurig de positie van elk beweeglijk of onbeweeglijk voorwerp, zoals een voertuig, schip, mens of dier, te weten. In het verkeer ontstaan nieuwe mogelijkheden bij snelheidscontrole en geleidingssystemen. Ook justitie en de douane zullen dankbaar gebruik gaan maken van deze techniek voor bijvoorbeeld lokalisatie van verdachten en grenscontroles.
Nog mooier en completer
Op sociaal vlak plukken we veel vruchten van deze techniek. Het ontvangen van noodsignalen en positiebepaling op zee en in de bergen gaat veel sneller en gemakkelijker. Ook in de zorg komt een scala aan nieuwe mogelijkheden. Mensen met een handicap of ziekte, bijvoorbeeld dementerenden of blinde personen, krijgen veel meer vrijheid en veiligheid. Vervoer ‘van deur tot deur’ wordt een stuk efficiënter. Verkeersstromen kunnen beter worden gemanaged en ook voor automatisch vervoer komen nauwkeurigere mogelijkheden.
Dat is nog lang niet alles. Ook voor vervoer in de lucht, op zee of via het spoor is veel betere veiligheid en tracering mogelijk via Galileo. En dan zijn er ten slotte nog de tijd kritische technieken in banksystemen, telecommunicatie- en energienetten. Het Europese Galileo-project geeft ons veel nieuwe toepassingen die het IoT-landschap nog mooier en completer maken in de nabije toekomst!
Auteur: Henk Hazeleger, Systeemarchitect, Technologie inspirator, R&D en Innovatie bij Leertouwer B.V. in Barneveld