Domotica Next Generation

Draadloos netwerk

Vaak is een draadloos netwerk wenselijker in een IoT-omgeving. Ook op dit gebied is er voor praktisch elke toepassing genoeg keuze. Draadloze technologie is op te delen in WWAN, WiMAX, WLAN/WiFi en WPAN. Kijken we naar de netwerken in een klein gebied (WPAN), dan is er een aantal varianten, zoals Ultra-wide Band (UWB), RFID, IPS, RTLS, Bluetooth, Ant+, Z-wave en ZigBee. Bij de netwerken in een groot gebied (WWAN) is een onderverdeling te maken in CDMA, 3G/4G, GPRS en GPS. Bij de netwerken waar veel ontwikkelingen plaatsvinden, vallen de activiteiten van onze telecomproviders het meeste op. Grote partijen als KPN en Vodafone zijn druk bezig met nieuwe IoT-netwerken in combinatie met 5G- technologie. In dit artikel focussen we op – een op het eerste gezicht – vreemde eend in de bijt. Namelijk de als laatste genoemde GPS- technologie.

The sky is the limit?

Medio december 2016 was de livegang van het Europees GPS-satellietsysteem Galileo volop in de belangstelling. Op het eerste gezicht misschien niet direct een link naar IoT, maar daar vergissen we ons in. Veel toepassingen die direct gerelateerd zijn aan locatiebepaling en navigatie zouden er heel anders uitzien zonder onze vertrouwde satellietnavigatie. Inmiddels is Galileo live met een netwerk van 18 satellieten. In de komende 4 jaren wordt het netwerk uitgebouwd met nog 12 satellieten. Dat brengt een scala aan mogelijkheden met zich mee.
Het is goed om eerst te kijken naar de al vele jaren bestaande GPS-systemen die in handen zijn van de Amerika, Rusland en China, voordat we inhaken op Galileo. Het oude vertrouwde Amerikaanse GPS-systeem is algemeen bekend. Het systeem is ontwikkeld voor militaire doelen en werd later mondjesmaat vrijgegeven voor civiele (commerciële) doeleinden. De Russische variant, Glonass, heeft een tijd te kampen gehad met onderhoudsproblemen en is ook voor militaire doeleinden bedoeld. Dan is er nog het Chinese Beidou, dat veel minder nauwkeurig werkt en nog niet wereldwijd beschikbaar is.
Bij de ‘oude GPS-technologie’ wordt de onnauwkeurigheid gecorrigeerd in combinatie met WAAS of EGNOS technologie. WAAS (Wide Area Augmentation System) is voor het Amerikaanse continent en EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System) voor het Europese. Beide systemen bestaan uit 3 satellieten die signalen uitzenden naar de GPS-ontvangers op aarde. De meetstations op aarde berekenen de afwijkingen van de satellietsignalen, die vervolgens weer correctiesignalen sturen naar de WAAS/EGNOS satellieten. Op hun beurt sturen die weer correctiesignalen naar de GPS-ontvangers.

Geef een reactie