De Rioolverlosser

OP ONTDEKKINGSREIS MET EEN ONTSTOPPER

“Mijn neef zei vroeger altijd: ‘Marcel als jij centjes wil verdienen, moet je installateur worden’. Raar hoe zoiets je bijblijft. Ik heb zijn advies opgevolgd en hij had gelijk. En daarnaast bleek het ook nog een fantastisch beroep te zijn.

Aan het woord is Marcel Bakker, van Marcel Montage en Onderhoud. Na de technische school begon hij bij een loodgieter, stapte vervolgens over naar een verwarmingsbedrijf, maakte een uitstapje als politieagent, maar besloot toch weer terug te keren naar de branche. “Mijn hobby is motorrijden. Ik ben 1 jaar werkzaam geweest bij de politie. Ik heb alleen een makke, ik zeg altijd wat ik op het hart heb en dat werd me niet altijd in dank afgenomen.”

Eigen bedrijf

In 2005 nam hij een beslissende stap. Hij begon voor zichzelf. En daarmee was ‘Marcel Montage en Onderhoud’ geboren. “En daar ben ik nog steeds blij mee. Ik heb een geweldig vak. Ik kom bij Telegraaf-lezers thuis, maar ook bij topmanagers uit het bedrijfsleven. En met al die mensen maak je wel eens een praatje. Het is fascinerend hoe verschillend iedereen tegen het leven aankijkt, het heeft mijn horizon enorm verbreed.”

Personeel?

Hoewel zijn bedrijf goed draait, moet Marcel er niet aan denken om personeel in dienst te nemen. “Nee zeg, alsjeblieft, personeel daar word je niet vrolijk van. Je hebt er altijd lui tussen zitten die de kantjes ervan af lopen en bovendien ken ik mijn vaste klanten door en door. Ik heb het overzicht, waardoor ik en snel aan de slag kan en precies weet hoe ik met ze moet omgaan. Als je personeel in dienst hebt, moet je dat allemaal gaan uitleggen, coördineren. Nee, niks voor mij.”

Spoedjes

Marcel is voornamelijk actief in de woningbouw, af en toe pakt hij wel eens een restaurant mee of een kantoorpand. “Ik doe veel spoedjes, zoals cv-ketels repareren of riolen ontstoppen. Vooral dat laatste is dankbaar werk. Het is altijd ook weer een verrassing wat je aantreft. Zo heb ik wel eens een kinderportofoon gevonden en een stuk bedlaken.”

Opvolging

Mijn zoon ziet er de lol niet van in. Hij is nu 15 en niet te porren voor de zaak. “’Te veel stront’”, zegt hij, als ik hem vraag of hij niet later installateur wil worden. Toen ik 17 jaar oud was en als groentje voor het eerst een ontstopping moest doen, dacht ik ook: ‘dit wordt ‘m niet, veel te smerig’. Maar ja, uiteindelijk ben ik toch installateur geworden. Gelukkig maar.”

Duurzame technieken

“Mijn klanten hebben geen interesse in duurzame technieken. Vinden ze maar duur en die terugverdientijden daar worden ze ook niet blij van. Ik zie het zelf ook niet zo’n vaart lopen. Het zal mijn tijd wel uitdienen.”

Brasserie

“Zoals ik al zei, doe ik graag ontstoppingen. Recentelijk nog bij een brasserie, zeg met plek voor een man of 80, in Wijdewormer. Ze kampten al langere tijd met verstoppingen. Ik had er al eerder van alles uitgehaald, waaronder maandverband. Nu werd ik gebeld of ik weer langs kon komen. Het is een pand uit 1800. Ik heb eerst het rioolstelsel nagelopen, daarna enkele gaatjes in de pijp geboord en ben toen gaan frezen totdat ik weerstand voelde. Vervolgens ga je dan schoonmaken. Soms kost het meer moeite, dan moet de camera erin om te achterhalen waar de verstopping precies zit. In dit geval was ik urenlang bezig om de verstopping te verwijderen. Op bepaalde momenten loopt ‘ie wel weer door, maar je weet dat er nog meer rotzooi in zit en je verder moet gaan. Een klant van mij verwoordde dat een keer mooi. Hij zei: ‘M’n wc ejaculeert niet’. Tja, dan weet ik direct wat hij bedoelt.”